Драган Чавић, најжешћи критичар власти почиње преговоре са СНСД-ом: Шта ово значи за опозицију у РС?

Уопште више није јасно ни ко је „опозиција“, ни ко је притајена „позиција“ у Републици Српској.

Maja Isović Dobrijević / 08. новембар 2018

Foto: Dragan Čavić

Драган Чавић, лидер НДП, потврдио је да ова странка почиње преговоре са СНСД-ом.

Чавић је јуче рекао да су сво вријеме подржавали политику СзП, али да бирачи то нису препознали и да су остварили слаби изборни резултат и да зато НДП напушта Савез за побједу.

Рекао је да ће у предстојећим разговорима с Милорадом Додиком, предсједником СНСД-а инсистирсти на својим принципима који се односе на владавину права и економију. Чавић је рекао да је НДП имао посматраче у свим одборима током избора и да зна какво је стање резултата. Рекао је да неће бити политички Дон Кихот, а да свако има право на то да му се ова одлука не свиђа.

Драган Чавић је као опозиционар претходних година био препознатљив као један од најжешћих критичара СНСД-ове власти у Републици Српској, критиковао је друштво, политику, економију.

Примјетно је да су се након завршених избора БиХ  Драган Чавић и његова странка дистанцирали од осталих опозиционара у Републици Српској и смањили су јавне наступе.

Ова одлука јуче је донијела низ коменатар од стране политичких аналитичара и Чавићевих политичких колега.

Тања Топић, политичка аналитичарка каже да не зна како ће се међусобно преварити дојучерасњи љути непријатељи, када знамо колико је тешких ријечи, увреда, омаловажавања, понижавања, пало с обје стране.

"И на крају нико ни на кога није гадљив. Поготово ће доћи до унутрашњих несугласица када дође до прерасподјеле фотеља, и када неки првоборци из редова владајућих буду морали фотеље уступити придошлицама. Сем тога у најавама о постављању нових људи са неком новом енергијом индиректно су власти признале да су поједина јавна предузећа у цорсокаку, а очито да њихови људи нису били у стању да се носе са изазовима, па су им потребни они који су до јуце били неспособни. Опозиција је овим потезима укључујући и понасање дијела функционера СДС-а ударила велику и јавну шамарцину грађанима, који се 7. октобра гласали за њих, јер су кампању градили на оштрој критици владајућих", рекла је Топић за БУКУ.

Она је додала да није дуго требало да маске падну, што мозда и није лоше.

"Барем да се јасно зна гдје ко припада. Овако су појединци и поједине странке обмањивале јавности и грађане привидом опозиционог дјеловања, док су иза леђа били у различиитм пословима, договорима и преговорима, па су и ове посљедње изборе претворили у фарсу. Након избора грађани су увјерени у то како су били наивни кад су им вјеровали", истиче Топић.

Дејан Лучка, из Бањалучког центра за људска права рекао је да након овог потеза Драгана Чавића уопште није јасно ни ко је „опозиција“, ни ко је притајена „позиција“ у Републици Српској, а већ сам раније у разгововору за БУКУ рекао да су прелети на страну побједника били очекивајући.

„Међутим, утисак је да то већ поприма епидемијске размјере, па ће у оквиру опозиционог дјеловања остати само они који 'морају' или које воде идеали. Конкретно, ово за праву и истинску опозицију може значити добру ствар: чишћење својих редова и прављење планова за конкретније програме и снажну критику власти у којој су сада и њихови дојучерашњи саборци. Ово може бити одлична прилика за профилисање нових, младих снага у опозицији, које до сада можда и нису биле у оквиру страначког организовања, и које би могле донијети прогресивне идеје у учмалу средину, рекао је за БУКУ Лучка.

Мирна Савић Бањац, одборница НДП-а у Скупштини Града Бањалука рекла је да у случају да НДП постане дио власти, више нећу бити члан те странке.

„Заиста сам настојала остати досљедна, не напуштати НДП, али ово је ванредна ситуација. Можда имам ту слободу, јер не тежим авионима и камионима. Можда само нисам довољно амбициозна и нисам 'материјал' за озбиљног политичара који граби и граби, заборавља јуче речено, али нека се моја политичка каријера заврши ако је то једини пут. Кажу ми, па то је политика. Компромиси. Па нисам у Холандији да правим компромис око законског рјешења о сјеменима тулипана. Овде се ради о расељавању, пљачки, корупцији, поремећеном систему, немоћи, па и убиствима. Остајем при својим ставовима, даћу све од себе да останем у политици на начин који сматрам исправним, а ако то не буде могуће, јер ћемо сви бити једна велика маса истомишљеника, махнућу свима и наставити са својим животом“, рекла је Мирна након одлуке која је постала јавна.

Са друге стране, Никола Кужет из НДП-а каже да је одлука предсједништва да се преговара са СНСД-ом и то је све за сада.

„Видјећемо шта ће се десити. Градим ову партију 10 година и не намјеравам је напуштати. Поштујем одлуку органа партије. Не занимају ме јавне функције, моја каријера је тренутно усмјерена у другом правцу, али ми је стало до имплементације политичког програма на којем сам радио“, рекао је Кужет за БУКУ.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.