ФЕДЕРАЛНИ ЗАВОД ЗА ПЕНЗИЈСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ: Коме ће бити повећане пензије, када и колико?

Интензивне су припреме за проведбу новог Закона о пензијском и инвалидском осигурању у Федерацији БиХ, рекао је порталу "Фактор" Амел Лизде, шеф Уреда за односе с јавношћу Завода ПИО.

Buka / 13. март 2018

Објашњава да ће ванредном корекцијом пензија, према члану 140. новог закона, 108 хиљада пензионера у априлу добити повећане пензије, и то за десет посто особе које су се пензионисале до 31. јула 1998. године, а пет посто они који су се од 98' пензионисали до краја 2007. године.

 

Лизде објашњава да ће са том коригираном пензијом, а остали са износом пензије у децембру, добити повећање након усклађивања пензија 15. априла, у складу са чланом 79, усклађивањем по "швицарској формули", осим највиших пензија, које се примјењује од 1. марта. Тако ће сви пензионери добити увећане пензије већ од 1. марта, с тим да ће разлику за март добити уз исплату увећане априлске пензије, 5. маја.

 

- Што се тиче корекције пензија, законом је предвиђено (члан 140 став 2 и 3), а тако мора бити и урађено, да се старосне пензије одобрене до 31.7.1998. године коригују на израчунати износ за десет посто, па се тако коригиран множи са коефицијентом 1,816. И пензије одобрене до 31.12.2007. године ће се кориговати, на израчунати износ за пет посто, па се затим та цифра множи са исплатним коефицијентом 1,816. По том основу ће бити дјелимично исправљена неправда старим пензионерима, са 35-40 година стажа, нанесена претходним законом, а ради се о 108 хиљада пензионера - говори Лизде.

 

Подсјећа да ће пензије бити коригиране за десет посто онима који су отишли у старосну или пријевремену пензију до 31. јула 1998. године,а за пет посто оним који су отишли до 31.12.2007.г. свима, али има и оних који су, најчешће отишли у пензију са неколико година стажа, који и са тим повећањем неће прећи износ од 326,40 КМ. Нјима се пензија и до сада и убудуће, до износа минималне пензије, намирује од прихода Федералног завода, фактички од осталих пензионера. Међутим, као што је напријед објашњено,и те, као и остале пензије, ће се повећати 15. априла, са примјеном од 1.марта.

 

- Није исто када у пензију одете са 35 или 38 година или са пет-шест година стажа. Према новом Закону о ПИО-у сваке године 15. априла ће бити усклађивање пензија са растом БДП-а и трошковима живота. Тако ће бити и овог априла, чиме ће сви пензионери у мају добити повећане пензије, са примјеном од 1.марта. За повећање пензија, а овдје мислим и на корекције и на усклађивање, потребно је сваки мјесец додатних шест милиона КМ, што тренутна и планирана финансијска ситуација Завода ПИО може поднијети - рекао нам је Лизде.

 

(Фактор/СБ)

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.