Хале: САД припремио обавезујући нацрт резолуције о примирју у Сирији

Амбасадорица Сједињених Америчких Држава (САД) при Уједињеним народима (УН) Никки Хале је у обраћању Вијећу сигурности УН-а изјавила како је примирје у Сирији до сада било безуспјешно.

Fena / 13. март 2018

Истакла је како је због тога САД Вијећу сигурности УН-а упутио нови обавезујући нацрт резолуције о примирју у тој земљи.

"Примирје је до сада било безуспјешно и вријеме је да се нешто учини. САД ни у којем случају неће дати простора изговорима. Припремили смо једноставан и обавезујући нацрт резолуције о примирју у Сирији", рекла је Хале.

"Чим буде прихваћен, истог момента ће ступити на снагу у Источној Гути и Дамаску", казала је Хале током сједница на којој се расправљало о "непровођењу примирја" у Сирији, преноси ТРТ.

Упозорила је да ће, уколико Вијеће сигурности УН-а не успије дјеловати у Сирији, асхингтон бити спреман то урадити, као што је то учинио прошле године ударом на зрачну базу сиријске владе због смртоносног напада хемијским оружјем.

Оптужила је Русију да не испуњава дата обећања по питању провођења примирја у ратом погођеној Сирији.

Нагласила је на крају како се у Сирији и даље настављају изводити напади на дјецу и цивиле.

Вијеће сигурности Уједињених народа (ВСУН) је усвајањем резолуције 24. фебруара, затражило је проглашавање хуманитарног примирја у Сирији, првенствено у Источној Гути. Иако је затражено да се примирје почне имплементирати без одлагања, тада није прецизирано како ће и када оно почети.

Русија је 27. фебруара саопћила како ће до хуманитарне паузе долазити сваки дан између девет и 14 сати и да ће то режим поштовати.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.