Холандски грант од 2,9 милиона еура за модернизацију пута Невесиње-Берковићи

Министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда је потписао грант са владом Холандије за модернизацију регионалног пута Р-435 између Невесиња и Берковића.

BUKA / 13. фебруар 2018

Р-435 је регионални пут дужине 32 км који повезује општине Невесиње и Берковиће. Овај пут је саграђен крајем 19. вијека и тренутно је у врло лошем стању, због чега је немогуће возити брзином већом од 40 км/сат. Као посљедица тога, грађани ова два града морају возити велике даљине обилазним путевима како би стигли у школе, болнице и друге јавне установе. Овај пројекат ће модернизирати регионални пут и побољшати доступност и могућности за економски раст обје општине, које имају више од 15.000 становника.

Грант у износу од 2,9 милиона еура одобрио је ОРИО у име министра вањске трговине и развојне сарадње Холандије. Министарство за саобраћај и везе Републике Српске пријавило се за грант из програма ОРИО, који је намијењен за развој инфраструктуре, а у име холандског Министарства вањских послова га имплементира Холандска агенција за привреду. Пројекат ОРИО има за циљ да допринесе развоју друственог и приватног сектора. За Босну и Херцеговину одобрена су три ОРИО гранта у вриједности од висе од 13 милиона еура.

Укупни инвестициони трошкови модернизације пута износит ће 12,3 милиона еура, од чега ће овај грант покрити 27%, док ће преостала потребна средства осигурати Јавно предузеће Путеви РС, подржано гаранцијом Министарства финансија.

Очекује се да ће обнова пута бити завршена до краја 2021. године.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.