Како преживјети непредвиђене трошкове - Планирање и записивање трошкова

Најбољи начин за избјегавање стихијске куповине је рационално трошење.

Miloš Grujić / 03. октобар 2017

Рационално подразумијева планирање и уздржавање од непланске потрошње. Поштено говорећи, лакше је најавити уздржавање од нечега него то и него урадити. Осим тога, и када се дисциплинујемо појави се мноштво непредвиђених трошкова. Шта је рјешење?

Једноставно је. Планирање. Планирање које ће смањити број, и још важније - износ, непредвиђених трошкова. Како ти постићи најлакше водити рачуна да паре не нестапју? Кад ни добро планирање не помаже, за непредвидјене трошкове постоји кредит за 30 минута Прво, треба правити листу трошкова. Не списак него баш листу намирница и трошкова. На примјер, да данас направимо списак свих трошкова до сљедеће плате. Вјероватно ће ти трошкови бити већи од прихода. За оне који раде или имају срећу да зараде нешто „са стране” олакшавајућа околност је што су у прилици да „допингују” кућни буџет. Осим тога, постоји и позајмица новца или кредит до плате. Позајмица је као јефтин кредит или кеш кредит без депозита. Рок отплате за кеш кредит је најдуже до мјесец дана. Брза позајмица новца је начин да се краткорочно позајме паре у случају када нам искрсну непредвиђене, али баш непредвиђене, потребе или трошкови које нисмо очекивали у кућном буџету. Позајмица без залога је велико олакшање али треба водити рачуна и о износу који треба вратити. За израчунавање стварног износа који ћемо вратити за кеш кредит пожељно је користи неки кредитни калкулатор.

Да не скрећем са теме, сви треба да сортирамо трошкове по значају. Дакле, поента је направимо приоритете. Овим потезом ћемо се усмјерити на набавку ствари које су нам заиста потребне. Такав списак ће нам олакшати да уштедимо како на „малим” тако и на „великим” и трошковима.

Када имамо списак, у редовној куповини намирница нећемо се „залетити” и куповати што нам не треба. На тај начин чемо ослободити дио буџета за ствари које треба обновити или за трошкове који могу да „искрсну”. Кредит до плате није оправдање за сваки трошак, већ иде само уз дисциплину Пожељно је да разлику у износу који смо планирали потрошити и износу који смо заиста издвојили за куповину треба утрошимо или уложимо у нешто што нам је заиста потребно и корисно. Тек кад то остваримо можемо рећи да смо паметно управљали новцем. Међутим, само штедња без плана је бесмислена. Усиљено почети штедити на свему је једнако несувисло као и стихијско куповање. Ако немамо циљ за који штедимо брзо ће се појавити нешто на шта ћемо потрошити сав уштеђени износ. Уштеђене паре лако „испаре” ако немамо добар план и циљ штедње. Знате оно „броду који не зна у коју луку плови, ниједан вјетар није по вољи.” Или што каже један мој пријатељ: „Новац који понесем на одмор за сваки случај потрошим у сваком случају.” Без плана штедње, потрошње и располагања посуђеним новцем сваки трошак је оправдан и битан. Осим тога, већина људи је склона да себи повећа животни стандард чим ослободе неки износ у новчанику. Само они који су довољно дисциплиновани могу уштеђени "допинговати" и то када су сигурни да "кредит до плате" уз предвиђени рок отплате могу лако да врате. Пишите све трошкове и тако штедите паре

Уштеде, поготово на ситним трошковима јесу пожељне али су и заморне. Цјепидлачењем од плате нећемо направити милионске уштеде. С друге стране, добрим планирањем ипак можемо боље да сачувамо марке, вријеме и живце. Добра вјежба за планирање је евидентирање трошкова. То значи да сваки, али баш сваки, трошак запишемо. Од новчића за паркинг до највећих трошкова. Расходе можемо подијелити на обавезне расходе за трошкове у домаћинству (храна, пиће, и козметика), на фиксне трошкове (интернет, комуналне услуге и рекреација), на варијабилне (струја, телефон и гориво), на остале трошкове (забава, гардероба и поклони) и на штедњу! Такво евидентирање ће показати простор за уштеде и промјену приоритета. Још важније - олакшаће нам планирање и смањити бригу о непредвиђеним трошковима.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.