Колико времена потрошимо на бригу о новцу

Имате осјећај да стално бриенте о новцу? Нисте једини. Према једној анкети једна од три особе стално брине о новцу а двије од три кажу да су паре међу њиховим највећим страховима.

Miloš Grujić / 27. октобар 2017

Лјуди кажу "више новца, више проблема", али за оне без новца тај израз изгледа смијешно. Бити без новца, ишчекивати га или не бити у могућности држати корак с рачунима је веома стресно. Стрес узрокује проблеме у односима, менталном и тјелесном здрављу што се на крају одражава на здравствене проблеме па онда расту и рачуни за љечење.

Истраживања показују да је вријеме током којег људи брину о новцу различито али да су паре нешто о чему сви једнако брину. С циљем да мање бринемо о новцу можемо предузети неколико мјера за стабилизацију личних финансија. Руку на срце, није реално очекивати да ће ико од нас од редовних прихода на рачуни осигурати милион у некој стабилној валути. Чак и да одвајамо марке сваки дан и да их улажемо по 10% годишње током наредних 40 година износ на крају опет неће бити већи од милион. Није каматна стопа кредита разлог за страх од кредита, већ тежња да обезбједимо све што нам треба и због чега узимамо „кредит до плате“ Наравно, нормално је бити нервозан и забринут. То показује да се бавимо нечим важним и да нам је до тога стало. Заправо, све нас брине каматна стопа кредита, куповина љекова, књига за школску годину или обнова гардероба. Додуђе не једнако. Није исти интензитет бриге за јефтин кредит, кеш кредит или за гардеробу. Нажалост, тежња да то обезбиједимо се претвори у бригу о новцу. Зато много људи живи у грчу. Брине се губитка посла, боје се да неће моћи платити рачуне и да ће остати без новца. И по питању тога предузимају једино то - да се боје.

Наравно, треба покушати зарадити додатне марке. Мада, свјесни смо гдје живимо. Срећни су они који имају и редовне изворе прихода. Зато треба да направимо резове гдје је то могуће

Ипак, мање ћемо бринути ако направимо свој буџет. Упоредимо све своје трошкове с вашим приходима. Ако не знамо шта треба зарадити или смањити, или колико износи стварна каматна стопа кредита, тада ће се ситуација само погоршати и отежати повратак на прави пут.

Без сумње, у каквој год да смо ситуацији у овом моменту биће их још тешких. С друге стране, биће и много бољих. Чак и да сад сједимо на брду новца треба да се суочимо и изборимо са свим тренутним ситуацијама, а не да сједимо и бринемо о њима. Брига, али ни забијање главе у пијесак, неће помоћи. Има смисла анализирати стресну ситуацију, прихватити разлоге који су довели до ње, покушајти је поправити и наставити даље.

Планирајмо ванредне трошкове. Покушајмо да барем три одсто редовног прихода склонимо са стране. Тада ће изненадни шокови бити мање болни. Ако уштеда не помаже, ту је позајмица без залога, али само као краткорочно рјешење Планирајте периодичне трошкове. На примјер, ако регистрацијеа аутомобила пристиже за годину дана кошта 300 марака почнимо одмах да издвајамо 25 марака мјесечно. Чак и да нам недостаје нешто мало неће нам тешко пасти ни Позајмица новца. У задње вријеме запазио сам акцију Форза кредит. Могуће је посудити, рецимо 100 КМ на рок отплате до 30 дана без камате и провизије. Дакле, посудимо 100 марака у року од пола сата и вратимо 100 марака у наредних мејсец дана. Овакве ствари јесу привлачне али треба бити веома опрезан са њима. Позајми до плате. Ипак, ове позајмице су добре тек за краткорочно превазилажење потреба за новцем.

Када заузмете прави став, схватићете да новац није одговор на ваше најдубље проблеме. Ваше комшије, иритантне колеге и људи на друштвеним мрежама не вреде ни мало у поређењу са људима до којих вам је заиста стало. Усмјерите своје вријеме на праве пријатеље и породицу, особе које заиста нешто значе. Ако мислите да ћете имати боље пријатеље или ће вас људи више вољети онда већ сада немате добре пријатеље - или их не цијените.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.