Министарство саобраћаја и веза РС поништило Рјешење инспекције о уклањању наплатних кућица у Гламочанима!

Министарство саобраћаја и веза у Влади Републике Српске поништило је Рјешење главног Републичког саобраћајног инспектора, којим је наложено уклањање наплатних кућица на магистралном путу М-16 на дионици Гламочани - Бања Лука, сазнаје портал БУКА у Инпекторату РС.

Elvir Padalović / 13. март 2018

Како нам је речено у овој институцији, јавно предузеће „Путеви Републике Српске“ уложило је жалбу Министарству саобраћаја и веза Републике Српске на рјешење главног републичког саобраћајног инспектора, којим је наложено уклањање наплатних кућица на магистралном путу     М-16 на дионици Гламочани - Бања Лука.

Надлежно Министарство је, као другостепени орган у овом случају, а поступајући по предметној жалби поништио Рјешење у цјелости, те Инспекторат Републике Српске нема надлежности за даље рјешавање овог проблема, стоји у одговору Инспектората порталу БУКА

Главни Републички саобраћајни инспектор наложио је предузећу "Путеви РС“ почетком фебруара, да у року од 45 дана (тај рок истиче ових дана) уклони наплатне кућице на поменутој локацији јер она представља опасно мјесто на којем се догађају саобраћајне незгоде са посљедицама по живот и здравље људи.

"На основу расположивих података Министарства унутрашњих послова Републике Српске о саобраћајним незгодама које су се догодиле на спорној локацији, овај орган је оспоравано рјешење донио у циљу заштите јавног интереса - живота и безбједности учесника у саобраћају" рекла је за БУКУ Душанка Макивић, начелник Одјељења за односе с јавношћу.

Раније је објављено како се, у периоду од 6. фебруара 2015. године до 6.фебруара 2018. године, на спорној локацији, догодило  48 саобраћајних незгода приликом којих су двије особе погинуле, три тешко и 11 лакше повријеђено, а у 32 случаја дошло је до материјалне штете.

У Инспекторату РС су поводом издавања овог Рјешења раније објавили како је правилником о идентификацији опасног мјеста, начину и критеријумима за њихово отклањање, прописано да се опасним мјестом сматра оно мјесто на путу ван насеља у дужини до 300 метара или мјесто у насељу у дужини до 100 метара, на којем се у току три узастопне године догодило најмање шест саобраћајних незгода са посљедицама по живот и здравље људи или четири саобраћајне незгоде истих карактеристика са посљедицама по живот и здравље људи.

На опаску како је потребно до краја испоштовати процедуру јавних набавки у Инспекторату за БУКУ појашњавају како  у поништеном Рјешењу нити једним сегментом није прецизиран начин уклањања „наплатних кућица“, односно да се исто мора извршити путем јавних набавки.

"Уклањање наплатних кућица представља послове редовног одржавања пута према члану 31. став 1. Закона о јавним путевима. Уклањање се могло извршити у процедури редовног одржавања, у складу са већ постојећим уговором о редовном одржавању, имајући у виду одредбе члана 30. и 31. Закона о јавним путевима" одговара Макивић за БУКУ.

Доношењу поменутог Рјешења, напомињу у Инспекторату, претходиле су активности Влада Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, према Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“, а у циљу  уклањања наплатних кућица и елиминисања безбједносних ризика.

Прем посљедњим информацијама, које је објавио пословни портал Цапитал.ба поново је због жалбе одгођено уклањање кућица. Тако би због законских процедура у вези са јавним набавкама овај процес могао трајати па скоро бесконачно. Питање на које нико нема одговор у овом тренутно јесте колико ће још људи морати изгинути док се спорне кућице не уклоне једном за свагда?

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.