Отворено писмо Предсједници Владе РС на Дан акције за Ријеке

Осам еколошких невладиних организација је упутило данас Отворено писмо Предсједници Владе Републике Српске, Жељки Цвијановић, поводом додјељених концесија за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска.

BUKA / 14. март 2013

Писмо је послато испред сљедећих организација: Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, Еко Акција, Арбор Магна, Орнитолошко друштво Наше птице, Друштво студената биологије и Центар за животну средину, те двије међународне мреже невладиних организација, Фриендс оф тхе Еартх Еуропе и ЦЕЕеб фор Биодиверсит.

Писмо је упућено на Међународни дан акције за ријеке и борбе против брана (14. март). Од 1997. године се широм свијета окупља све више људи који подижу своје гласове славећи ријеке, заједно са онима који се активно боре за њихову заштиту, захтјевајући праведно и одрживо управљање ријекама.

У писму Предсједници Владе је аргументовано 15 разлога због којих се организације противе додијељивању концесија. Уколико би се реализовала изградња хидроелектрана на подручју НП Сутјеска, то би представљало грубо кршење ЕУ и међународних закона и директива које смо дужни поштовати, као што су Директива о стаништима, Конвенција о биолошкој разноликости, Бернска конвенција и друге.

Наташа Црнковић из Центра за животну средину наглашава: “Оваква одлука је срамна и показује небригу и неспособност надлежних да сачувају од лобистичких интереса и оно мало територије РС која је стављена под заштиту. Реализација ове одлуке проузроковала би трајни негативан утицај на наше навриједније заштићено подручје и природне ресурсе којима НП Сутјеска обилује”.

Упркос научним подацима о високој стопи ендемизма, изузетној вриједности геодиверзитета и биодиверзитета кањонских екосистема, тренутној и потенцијалној могућности искориштавања тих кањона у сврхе  туризма, надлежни ријеке Сутјеска, Хрчавка и Јабушница виде само као хидропотенцијал за стварање мање од 15 М електричне енергије. Жубор легендарних ријечица усахнуће, и оне ће бити претворене у низове вјештачких акумулација, које ће након пар деценија бити затрпане седиментима, остајући као споменици бахатости наше генерације.

У писму се од Предсједнице Владе траже одлучни потези по овом питању, имајући у виду обавезе Републике Српске и БиХ према ЕУ законодавству и међународним споразумима у области животне средине и одрживе енергије. Такође, од Предсједнице Владе се тражи да покрене иницијативу за ревизију и поништавање Одлуке Владе о давању сагласности за изградњу малих хидроелектрана у НП Сутјеска.

Везан текст:

Уништавање Националног парка Сутјеска, корист само концесионарима

Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.