Срђан Пухало: 24 добронамјерна савјета новом српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику

Пријавите се на фејсбук групу Тражим- нудим превоз да од вашег одласка у Сарајево и обичан свијет има користи.

Srđan Puhalo / 07. новембар 2018

За 15-так дана, тачније 20. новембра,  Милорад Додик ће се жртвовати за Републику Српску и у Сарајеву положити заклетву као српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине.  То ће бити мали корак за њега, а нико не зна какав је то корак за ову земљу. Имајући у виду да је то потпуно ново искуство за Милорада Додика одлучио сам да му дам неколико савјета који му могу бити од користи на новој функцији иако знам да ће он слушати само Кустурицу. 

 1. Према уставу Републике Српске Сарајево је њен главни град, а то што је он главни град Босне и Херцеговине није разлог да га избјегавате.
 2. Ви јесте српски члан Предсједништва БиХ, али то не значи да морате да се понашате као прави Србин, довољно је да будете човјек.
 3. Било би добро да на послу будете од понедељка до петка, а можда и свака друга субота и недеља да буде радне, јер Бошњаци са амбасадорима и њиховим особљем раде, једу, пију, планинаре, играју тенис, флертују, 24 сата и 365 дана у години.
 4. Сјетите се ријечи свога дједа „Са Бошњацима бошњачки, са Хрватима хрватски, са Србима српски, са амбасадорима пристојно“.
 5. Драган Човић се намеће као најбољи српски савјетник у Сарајеву.
 6. Пошто сте хрватски научили на пијаци у Загребу преводилац вам не треба, пробајте да научите босански језик, није уопште тежак.
 7. Пазите се турцизама лако улазе у ухо и веома брзо разарају српски идентитет као што су: баба, бадем, хајдук, кеса, джеп, шећер, бекрија, бећар, дуван, боја, бубрег, лимун, мајмун, шал, памук, сапун, кама, кревет, капија.
 8. Најсрпскији пут од Бањалуке до Сарајева је преко Добоја, Бијељине, Зворника, Сокоца и Пала и то је етнички чист пут.
 9. То што сте Србин не даје вам за право да сваку кафу називате турском.
 10. Ако кажете у Сарајеву да је Република Српска држава сви ће вам се смијати од кафе куварице, до амбасадора, ту причу причајте искључиво у Републици Српској.
 11. Најхрватскији пут од Бањалуке до Сарајева је преко Шипова, Купреса, Шуице, Прозора, Јабланице, Коњица, да вам се не слоши од много времена проведених у бошњачком дијелу Федерације БиХ.
 12. Најбрже ће те стићи од Бањалуке до Сарајева аутопутем 9. јануар до Добоја, па онда кроз Федерацију БиХ, али на путу има много антисрпских радара и још антисрпскијих ограничења брзине.
 13. Најкраћи пут од Бањалуке до Сарајева је преко Влашића, јесте кривудаво али нећете морати да се понижавате, а самим тим и Република Српска, проласком кроз тунел 1. март.
 14. Пријавите се на фејсбук групу Тражим- нудим превоз да од вашег одласка у Сарајево и обичан свијет има користи.
 15. Сарајево на зовите Техераном јер тако показујете своје елементарно незнање, у Сарајеву живе сунитски муслимани, док у Техерану живе шитски муслимани.
 16. Када вас странци буду питали шта да виде у Сарајеву ви им преложите само српске знаменитости: музеј Гаврила Принципа, Деспића кућу, Стару православну цркву и музеј на Башчаршији, Јована Дивјака, Мирка Пејановића, Душку Јуришић, нак виде да смо своји на своме.
 17. Узмите Радончића за савјетника и наљутићете више Бошњака, него да вам савјетник буде Кустурица.
 18. Ако сте половину Сарајева испиздили узимајући Радончића за савјетника, другу половину ћете наљутити ако кажете да вам је поред Андрића, Абдулах Сидран омиљени писац. 
 19. Кустурицу не водите у Сарајево, јер ако је постао Србин када је отишао из њега, можда ће постати Бошњак ако се у њега врати.
 20. Предложите окупљање и турнеју оргиналних постава Забрањеног пушења, Елвиса Дж Куртовића и Бомбај штампе по еx Југославији и покажите да сте ви легитимни наследник Њу примитивса.
 21. Купите и обновите кафић „Естрада“ новцем Републике Српске и предајте га на управљање Кустурици.
 22. Мато Ђаковић је заслужио мјесто ПР нека и њега сунце туђег неба огрије.
 23. Срби живе у Сарајеву, али и у другим дијеловима Федерације БиХ, и нема потребе да им својим понашањем отежавате живот као што сте до сада.
 24. Немојте се претворити у Душанку Мајкић.

 

 

Фронтал.ба

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.