Шта уствари знамо о кредитима и тумачењу између редова ефективне каматне стопе

Зајмодавци у промоцији својих понуда у први план истичу вриједност номиналне каматне стопе. Међутим, услов за добијање кредита често су активности које представљају додатни трошак као што је процјена некретнине, осигурање кредита или обрада захтјева за кредит. Сви ти пратећи трошкови повећавају износ који враћате за позајмљени новац.

Miloš Grujić / 25. септембар 2017

Ефективна каматна стопа утиче на то колико је јефтин кредит – прикупите што више понуда

 

Да би се олакшало поређење понуда различитих банака користи се ефектривна каматна стопа. Зато приликом потраге за кредитом треба тражити да вам искажу колика је ефективна каматна стопа и да настојите да изаберите понуду која нуди најмању ефективну каматну стопу. Управо ефективна каматна стопа узима у обзир све трошкове везане за кредит под одређеним условима или стварни принос који се остварује на орочен депозит. Најкраће, ефективна каматна стопа представља трошак за дужника односно за нас који узимамо кредит или поврат на депозит. За разлику од номиналне, у рачуницу за исказивање ефективне каматне укључени су сви трошкови и накнаде везане за одобравање и вођење кредита или за орочавање депозита и учесталост плаћања. Не дозволите да вас збуни што се она значајно мијења са промјеном дужине отплате кредита. Наиме, што су чешћа плаћања већа је и ефективна каматна стопа.

Ефективна каматна стопа узима у обзир могућност осигурања кредита те будуће трошкове, накнаде и промјене које могу настати током трајања уговора са зајмодавцем. Она ће бити наведенана у уговору који потписујемо са зајмодавцем барем на сва мјеста - међу првих неколико чланова и уз отплатни план.

За још боље сагледавање различитих понуда треба знати како се праве кредитни отплатни планови. Најчешће је износ-рата који плаћате за отплату кредита током периода отплате исти. При свакој отплати кредита, однос камате и главног дуга се мијена у корист главног дуга. Наиме, од почетка отплате кредита највећи дио рате односи управо на отплату камате. Рата на почетку отплате углавном садржи највећи дио камате а на крају отплате се односи скоро само на главницу. Најчешће, зајмодавац у уговор укључује основицу која ће се користити за измјену стопе и учесталост мијењања стопе. На примјер, ако имате у уговору клаузулу да је каматна стопа збир основне стопе и шестомјесечни ЕУРИБОР-а, знајте да ће вас банка два пута током године обавијестити да од сљедећег мјесеца рачуна нову каматну стопу. Наравно, ова промјена ће се одразити на ефективну каматну стопу а самим тим и на отплатни план.

 

 

Брза позајмица, кредит до плате или онлине кредит као могућност

 

Пронашао сам понуду која звучи сулудо али је тачна. Наиме, компанија Форза Бања Лука нуди баш јефтин кредит. Наиме, у питању је позајмица без залога односно позајмица новца без камате. Уколико вам треба брза позајмица новца можете онлине можете добити кеш кредит без депозита односно кеш кредит за 30 минута - све без камата. Додуше, то је само привремено, вјероватно се људи рекламирају док не уђу на тржиште али ње лоше знати да је могуће подићи онлине кредит у износу од 100 до 390 марака и при томе не плаити никакву каматну стопу. Тако да, ако вам брзо требају паре а довољно сте дисциплиновани да их вратите за 30 дана, Форза кредит би могло бити рјешење за вас.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.