Тања Топић: Опозиција је овим потезима ударила велику и јавну шамарцину грађанима који су гласали за њих

Тања Топић, политичка аналитичарка за БУКУ коментарише потез Драгана Чавића да НДП крене у преговоре са СНСД-ом.

Maja Isović Dobrijević / 08. новембар 2018

Тања каже да овај потез има посљедица и за опозицију, ако она уопште јос постоји, с обзиром на стампедо претрчавања уз скуте владајућих, али и за поједине странке из владајуће коалиције, па тако и најјаче.

"Не знам како це се међусобно преварити дојучерасњи љути непријатељи, када знамо колико је тешких ријеци, увреда, омаловажавања, понижавања, пало с обје стране. И на крају нико ни на кога није гадљив. Поготово ће доци до унутрађњих несугласица када дође до прерасподјеле фотеља, и када неки првоборци из редова владајућих буду морали фотеље уступити придошлицама. Сем тога у најавама о постављању нових људи са неком новом енергијом индиректно су власти признале да су поједина јавна предузећа у ћорсокаку, а очито да њихови људи нису били у стању да се носе са изазовима, па су им потребни они који су до јучер били неспособни. Опозиција је овим потезима укљуцујучи и понашање дијела функционера СДС-а ударила велику и јавну шамарцину грађанима, који су 7. октобра гласали за њих, јер су кампању градили на оштрој критици владајућих", каже за БУКУ Тања Топић.

Она додаје да није дуго требало да маске падну, што мозда и није лоше.

"Барем да се јасно зна гдје ко припада. Овако су појединци и поједине странке обмањивале јавности и грађане привидом опозиционог дјеловања, док су иза леђа били у различиитм пословима, договорима и преговорима, па су и ове посљедње изборе претворили у фарсу. Након избора грађани су увјерени у то како су били наивни кад су им вјеровали", истиче Тања.

Тања каже да сличан модел политичког дјеловања можемо видјети у Србији, гдје је опозиција потопљена, па јој се чини да то у истом правцу иде и у Републици Српској.

"Демократија је ионако била крхка, фрагилна, једва чујна, а овим дефинитивно за неко вријеме мозе бити и сахрањена. Очито да је овом поднебљу и менталном склопу демократију страна. Демократија се овдје схвата очито као позиција бивствовања уз власт и расподјела јавног плијена. Такво поимање сматра да опозиција друштву није ни потребна", истиче Топић Тања.

Тања се пита има ли опозиција икакву моћ?

"Опозиције овдје у наредним годинама нема нити ће је бити. Вјеровати да ће се изњедрити нека нова или нешто ново такодје је илузија. Ово је мали простор, они слободумнији и мислећи бјеже одавде главом без обзира, а они који су ушли у ово прљаво врзино политичко коло угасили су и посљедњу наду  за простор другачијег политичког понашања, и у постојећем очито сви добро пливају", рекла нам је Тања Топић.

Тања каже да је Драган Чавић спадао у међу најсистематичније политичаре, који је своју критику темељио на аргументима и који је нудио рјешења.

"Био је међу најжешћим критичарима власти, али очито је одлучио да не глуми као што је рекао политичког Дон Кихота. Очито је да је у међувремену нашао 'заједницки језик' са партијом за коју је до јуче свакодневно истицао како друштво води у пропаст. Постоје два могућа одговара на такав драстичан преокрет: један је да није мислио то што је говорио, други је да ће за узврат бити на неки начин награђен. Код овог другог, чини ми се, да би обје стране, уколико су часне и честите, за шта се издају, морале осјетити барем трунку нелагоде кад се нађу за истим столом", истиче Тања.

На крају нам Тања каже да је нажалост овим само потврђено колико је политика прљава работа, а подстаћи ће и обичне смртнике да још више вјерују да су сви политицари код нас исти, те да међу њима нема разлике и самим тим повјерење у политику и политичате добрано је пољуљано.

 

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.