Уочи предсједничких избора у Русији: Колико ће трајати владавина Путина?

Русија се припрема за недјељне предсједничке изборе овог викенда, али неизвјесности нема. Владимир Путин ће, како се очекује поново доминирати, а једино питање које се намеће јесте колико ће дуго Путинова владавина трајати, пише Реутерс.

FENA / 13. март 2018

Већ скоро 18 година овај бивши обавјештајац контролира власт у Русији, као предсједник или премијер. Према уставу, Путин сада има право на још један шестогодишњи мандат. Но, није мало оних који сматрају да би Путин могао кренути стопама кинеског предсједника и Јинпинга који је једноставну укинуо одредбу која ограничава трајање мандата.

- Руска политика улази у нову фазу. Оно што забрињава елиту јесте како ће изгледати ера послије Путина – каже Глеб Павловск, бивши савјетник у Кремљу истичући да постоји могућност уласка у дестабилизацију, јер би било какав евентуални одлазак Путина за већи дио власти био „немогућа ситуација“.

Да би промијенио устав, Путин треба двотрећинску већину и то не би требао бити проблем. Али, сам Путин је већ изјављивао да неће мијењати устав да остане на власти. Предстојећи предсједнички избори на којима неће бити његовог највећег противника Алексеја Навалног, којем је забрањено кандидирање, бит ће за Путина само формалност. Највећи Путинов проблем је то што, иако одличног здравља, ипак стари и све више се умара. Још 2016. године се жалио колеги Лукасхенку да „не спава довољно“, наводи Реутерс.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.