Вучић: Сада знам да је Србија платила високу цијену екстремног национализма

Предсједник Републике Србије Александар Вучић написао је у коментару за утјецајни Политицо како сада зна да је његова земља платила високу цијену екстремног национализма.

Klix.ba / 13. фебруар 2018

Вучић је навео да су ратови на Балкану оставили више од 100.000 мртвих особа и довели до тога да милиони људи бјеже из својих домова. Он истиче да привреда регије лежи у рушевинама, а да најбољи одлазе у потрази за бољом будућности.

"Политички лидери са супротстављених страна нису вјеровали једни другима нити су имали визију за будућност. Као млад човјек у то вријеме, нисам видио шта се може добити сарадњом насупрот подјелама. Сада знам да је моја земља платила високу цијену за екстремни национализам", пише Вучић.

Он наводи и да се заједничком вољом могу надићи баријере и да су се односи међу земљама регије драматично промијенили у протеклих десет година. Вучић пише и да док европске фирме све више виде вриједност пословања на Западном Балкану, приватна улагања и даље заостају.

Предсједник Србије сматра да су лидери у регији одлучили учити на старим погрешкама, да су надишли "горка непријатељства која су нас уништила" те да сада земље Западног Балкана уједињава жеља да се прикључе Европској унији.

"Ипак, морамо такођер признати да је тежак посао и даље испред. Сада када је већина земаља Западног Балкана уједињена у амбицији да постанемо дио Европске уније, а ЕУ је објавила нову стратегију за регију, имамо јединствену прилику за дјеловање", пише Вучић.

Он сматра да чланство у ЕУ не може бити крај само по себи те да је одговорност лидера створити увјете који ће донијети раст и просперитет нашим земљама. Он поручује да се политичари морају суочити с обећањима која дају народу.

Вучић заговара стварање заједничког тржишта на Западном Балкану које би удвостручило стране инвестиције. Он истиче да ће слободан проток робе, услуга, људи и капитала учинити нашу регију привлачном за улагања.

"Економска интеграција ће сломити регионалне границе које нас дијеле од заједничког напретка те ће учинити државне границе мање значајним", пише Вучић те подсјећа да је Западни Балкан осјетио из прве руке деструктивне ефекте национализма.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.