Живот није само Бањалука, Мостар и Сарајево: Постоје општине у БиХ које остварују приходе од више стотина милиона марака

Постоје у БиХ другачије и успјешне средине...

Elvir Padalović / 13. март 2018

Уред Специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини покренуо је пројекат: Локална заједница прЕУзима иницијативу. У оквиру пројекта планиране су посјете и дебате у 15 локалних заједница у БиХ.  Прве двије организоване су у Грачаници и Зворнику, трећа је била у Дервенти, четврта у Прњавору, а пета је била дебата организована у Градишци.

На петој јавној дебати о локалном економском и одрживом развоју у Градишци, баш као и на претходне четири,  учествовао је велики број представника јавне управе, привредника, организација цивилног друштва, младих, те носилаца привредног и културног развоја ове општине.

Циљ ових сесија јесте проближавање европских интеграција грађанима БиХ у мањим локалним заједницама, у заједницама које знају шта значи имати добар локални производ, добру стартну позицију према Европи и свијету. Сва досадашња дружења у овим срединама показала су како постоје људи који раде и желе боље својим срединама, уз све потешкоће на које објективно наилазе. У свакој од ових средина могу се препознати људи који желе да праве искорак у односу на тренутну политичку ситуацију. Приче о таквим људима охрабрују.

Истовремено, жеља јесте да се укаже и на многе проблеме, да се покуша о свему проговорити на један конструктиван начин, без политичких препуцавања и пословичне демагогије.

 

Постоје у БиХ средине које се по нечему издвајају од других. У Тешњу нпр. има дупло више запослених него пензионера, општина је то која извози своје производе у више од 60 земаља свијета, у њој ради скоро 20 страних компанија из више земаља Европске уније. Град Зворник је на листи микро европских градова по економичности. Дервента и Котор Варош су општине које готово па немају незапослених.  Привредници Прњавора остваре годишњи приход виши од 650 милиона КМ, од чега је више од 190 милиона КМ извоз. Управо ове средине могу представљати модел који би се могао пресликати и у другим локалним заједницама. Специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс Гунар Вигемарк рекао је у Градишци како је ова општина једна од 15 које ће  посјетити у наредним мјесецима како би директно разговарао са начелницима, пословном заједницом, студентима, обичним грађанима, о ситуацији у њиховим локалним заједницама. Процес европских интеграција није нешто што је у рукама политичких лидера, бирократа који сједе у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, то је нешто што захтијева учешће свих људи. Значајан дио реформи које треба предузети паралелно са процесом усклађивања са прописима Европске уније треба имплементирати на локалном нивоу, то је мјесто на којем се реформе проводе у дјело, казао је Вигемарк. Градишка се налази на самој граници са Европској унијом, неких 50-ак метара ријеке Саве дијели БиХ од Хрватске која је чланица Европске уније.  „Ја ћу овом приликом најавити да сљедеће седмице имамо потписивање споразума о финансирању моста који ће се градити овдје у близини Градишке. Надамо се да ће тај мост када буде изграђен допринијети унапређењу и јачању економских активности и инвестиција, и убрзати и поједноставити проток људи и робе, али прије свега унаприједити контакте између људи", најавио је Специјални представник.

Приликом посјете Градишци, Вигемарк се састао са представницима невладине организације "Мост", која се између осталих активности бави друштвеним предузетништвом. "Ради се о једној изузетно занимљивој организацији. То су људи који преузимају иницијативу, преузимају ствари у своје руке, не чекају неког другог да им осигура финансирање и наводим их као један лијеп примјер нечега што сви требају разумјети, а то је да не можемо ми као ЕУ доћи и попуњавати све рупе, било да је ријеч у рупама у финансирању или неким другим потребама, већ да морате преузети  ствари у своје руке. У Градишци је било охрабрујуће да видим младе али и нешто старије који преузимају иницијативе, преузимају ствари у своје руке, нарочито у околностима када све више младих људи одлази из земље“ рекао је Вигемарк.

 

Говорећи о предностима Европске уније, казао је да суштина Европске уније јесте мобилност људи, непостојање граница и могућност путовања и избора мјеста живљења, али да је суштина Европске уније исто тако јачање локалних заједница, локалних самоуправа. Управо су то нивои који највише профитирају, којима иду у прилог процеси европских интеграција, они су ти прави корисници, било да је ријеч о произвођачима, приватном сектору, студентима, казао је. „Како би се те погодности оствариле, битно је да ви и даље остварујете напредак у европским интеграцијама, остварујете даље приближавање и да не долази до застоја зато што је изборна година, процес европских интеграција би требало да буде аполитичан процес око којег се сви слажу и требају га подржавати не само декларативно, већ да уложе своју енергију у тај процес“, нагласио је Вигемарк. Данас поред оваквих скупова који је једна врста збора грађана, паралелно амбасадори земаља чланица ЕУ разговарају са представницима градских и општинских управа. Активности се одвијају у оквиру једне од иницијатива за локалну управу а коју поред чланица Европске уније подржавају и државе које нису чланице ЕУ, као што су наше колеге из Швајцарске. „Циљ ове иницијативе је да анализирамо неке добре и лоше праксе које су присутне у локалним самоуправама. У току је цијели низ састанака које треба одржати са начелницима и градоначелницима у РС. Једна од карактеристика је да локалне управе много више улажу средстава него што им се из самог система враћа, присутна је неједнакост у овој расподјели средстава и данас смо имали прилику да видимо да има јако добрих пројеката и има потреба али средстава недостаје. Ми као ЕУ не можемо са своје стране попуњавати све рупе у финансирању поготово у овим фазама када још немате статус кандидата“, додао је амбасадор Вигемарк. Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је како та локална управа тежи ка европским вриједностим те да је препозната наша комуникацију и рад и сарадња са УНДП-јем као носиоцем свих активности.   „Ми смо схватили да морамо прво да будемо организована локална управа, локална управа у служби грађана и привредника да усвојимо принципе планирања, реализације пројеката и извјештавања о тим пројеката. Путем Свјетске банке канцеларије једношалтерског пословања оне-стоп-схоп, кроз смањивање административних такса и накнада за наше привреднике. Почев од 2018 године сваке године ћемо остављати 200 хиљада КМ привреди јер смо смањили таксе и накнаде што се тиче правних субјеката и њихових регистрација“, рекао је начелник Аџић.

 

 

 

Он је најавио да ће почетком јесени Градишка добити статус града. „Разговарали смо и о томе да се види могућност завршетка моста који је од изузетне важности не само за Општину Градишка, већ и за Републику Српску и Босну и Херцеговину. Добили смо увјераване да ћемо 13. априла имати састанак представника свих нивоа власти у БиХ са представницима Хрватске представницима Европске инвестиционе банке у Општини Градишка, да ће се ту договорити финансијска конструкција и очекивати је да ће се крајем четвртог мјесеца отворити и тендер за изградњу моста.  Разговарали смо о завршетку граничног прелаза и царинског терминала на простору локалитета новог моста који ће заиста бити један од најсавременијих на само у БиХ него и у региону, али и указали на проблем завршетка обилазнице и ако би се сад старим мостом сав путнички и транспортни саобраћај усмјеравао ка новом мосту ту би дошли у позицију да би простор читавог града био угрожен и комуникација домаћег становништва, школа, дјеце, била врло упитна“ нагласио је први човјек Градишке. Нагласио је како је ово тек почетак једне озбиљне сарадње између локалне управе Општине Градишка и Европске Комисије да се искористе могућности које пружају грантови, фондације и развојне агенције земаља чланица и амбасаде земаља чланица ЕУ.   „Мислим да је локална управа Градишка препозната од Европске уније и УНДП-ја да смо спремни за сарадњу, да баштинимо тековине Европске уније и да смо спремни у свом раду да прихватимо нове принципе и нове облике организовања и рада и нове садржаје како би што прије пришли ЕУ“, рекао је Зоран Аџић. Присутни на дебати у Градишци су такође искористили прилику да са домаћим, регионалним и међународним стручњацима разговарају и о осталим темама које могу унаприједити пословну климу, довести инвеститоре, али и ријешити локалне инфраструктурне проблеме.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.