<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FERK odbio poskupljenje struje: Namjera Elektroprivrede BiH nije bila u skladu s pravilnikom

Ovo se može smatrati i pobjedom za potrošače, jer je spriječeno da EPBiH svoje poslovne gubitke sanira preko džepova građana

29. april 2024, 4:06

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je donijela odluku prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.

Iz FERK-a su navečli da su izvršili pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena iz EPBiH, te da je FERK utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.

“Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača”, saopćili su iz FERK-a.

Dalje, članom 15. stav (2) pravilnika je propisano da troškovi snabdijevanja iznose maksimalno 15%, od ukupnog troška nabavke energije za snabdijevanje krajnjih kupaca, a na osnovu dostavljenih podataka za period od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je da je ovaj trošak veći od 15% što nije u skladu sa metodologijom.

Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog snabdjevača za kupce iz kategorije potrošnje domaćinstva od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Dakle, za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste.

Ovim se potvrdilo ono što su sagovornici Buke u prethodnim danima objašnjavali, a to je da prijedlog Elektroprivrede BiH nije dobro urađen.

Također, ovo se može smatrati i pobjedom za potrošače, jer je spriječeno da EPBiH svoje poslovne gubitke sanira preko džepova  građana.