Korisnik: Miljenko Jergović
Miljenko Jergović: Čovjek koji je cijeloga života bio na strani većine
JERGOVIĆ Miljenko Jergović: Čovjek koji je cijeloga života bio na strani većine Enric Marco, bivši zatočenik nacističkog koncentracijskog logora Flossenbürg i predsjednik najvažnijeg udruženja španjolskih logoraša, bivši anarhist, časnik republikanske vojske i heroj Građanskog rata,…
Miljenko Jergović: Braun sixtant, aparat za brijanje
KOLUMNA Miljenko Jergović: Braun sixtant, aparat za brijanje Umirućima se kupuju skupe stvari.
Miljenko Jergović: Kako je jedan hrvatski roman providio propast Agrokora
KOLUMNE Miljenko Jergović: Kako je jedan hrvatski roman providio propast Agrokora O toj bi se konzervativno-katoličkoj obitelji danas trebalo šutjeti. Najprije zato što se nije govorilo dok se imalo što reći.
Miljenko Jergović: Ne bih više bio J. L. Borges, htio bih biti netko drugi
JERGOVIĆ Miljenko Jergović: Ne bih više bio J. L. Borges, htio bih biti netko drugi Dođe li vam do ruku “Usmeni Borhes”, pročitajte. Čitanje će trajati kratko.
Miljenko Jergović: Fratar koji nije volio Srbe, liberale, partizane i Stjepana Radića
KOLUMNA Miljenko Jergović: Fratar koji nije volio Srbe, liberale, partizane i Stjepana Radića Fojnički je samostan mjesto zabilježenog i nezabilježenog sjećanja, jedno od najsjećajućijih u našemu jeziku i kulturi.
Miljenko Jergović - Tarkovski: Ne mogu gledati ljude koji pokazuju svoje osjećaje
OSVRT Miljenko Jergović - Tarkovski: Ne mogu gledati ljude koji pokazuju svoje osjećaje Pod nadnevkom 21. lipnja 1980. četrdeset i osmogodišnji Andrej Tarkovski u svoj dnevnik zapisuje: “Gledao sam ‘Rubljova’. Loše je to sve, i ‘Solaris’ i ‘Rubljov’… Jedino što me opravdava jeste činjenica…
Miljenko Jergović: Bolje u svijet i biciklom nego sa zagrebačkog aerodroma
KOLUMNA Miljenko Jergović: Bolje u svijet i biciklom nego sa zagrebačkog aerodroma Ne volim kolodvore ni bankovne šaltere, što sam stariji sve ih više ne volim. Zato što nemam volje dolaziti do onog što mi pripada tako što ću ljude vrijeđati.
Miljenko Jergović: Biti bogat pa imati jedan kaput u životu
JERGOVIĆ Miljenko Jergović: Biti bogat pa imati jedan kaput u životu Čovjek biva rob stvari tek kada ih svako malo mora mijenjati.
Miljenko Jergović: Moć države da od lojalnog građanina stvori neprijatelja
Jergović Miljenko Jergović: Moć države da od lojalnog građanina stvori neprijatelja Dana 22. rujna 1967. bio je petak, kao što će i ove, 2017. godine, 22. rujna biti petak. Tog dana je, prije točno pedeset godina, iz Saveza sovjetskih pisaca istjeran Aleksandar Solženjicin.
Miljenko Jergović: Onobelovljenje kao put u zločin
KOLUMNA Miljenko Jergović: Onobelovljenje kao put u zločin Godinu 1991, onakvu kakva je bila u svijetu, mi naprosto nismo doživjeli.
Miljenko Jergović: Pentti Saarikoski ili koliko je nama važna zemlja Finska
KOLUMNA Miljenko Jergović: Pentti Saarikoski ili koliko je nama važna zemlja Finska Tih dana pronašao sam i knjigu Penttija Saarikoskija, lijepog naslova “Plesalište u planini”, objavljenu 1982. u izdanju banjalučkog Glasa. Objavljena u 2000 primjeraka, u prijevodu i s pogovorom Osmana…
To suzdržano lice koje je u se primalo sav bol svijeta na kraju će se prikazati kao lice hladne i bezosjećajne žene, zlikovke od formata
Mjanmar To suzdržano lice koje je u se primalo sav bol svijeta na kraju će se prikazati kao lice hladne i bezosjećajne žene, zlikovke od formata Aung San Su Ći danas je na čelu mianmarskog režima. Ministrica je vanjskih poslova, ali predsjednik je njezina marioneta.
ŠTO VIDIMO NA TRI FOTOGRAFIJE: ČINI SE DA BRADONJA BAŠ I NIJE SAV SVOJ... U kojem trenutku fizičko nasilje postaje legitimno?
Miljenko Jergović ŠTO VIDIMO NA TRI FOTOGRAFIJE: ČINI SE DA BRADONJA BAŠ I NIJE SAV SVOJ... U kojem trenutku fizičko nasilje postaje legitimno? Na društvenim mrežama i forumima, širom beskonačnog virtualnog svijeta, agresivni kompjutorski narod gušta nad šakom u glavu mladome nacistu. Ono što ljude tako nosi i ushićuje činjenica je da postoji…
Miljenko Jergović: Motelske kronike ili što nam je ostalo od ljepote Sama Sheparda
JERGOVIĆ Miljenko Jergović: Motelske kronike ili što nam je ostalo od ljepote Sama Sheparda Da nije bilo rata, “Paris, Texas” bio bi formativno najvažniji film, a Sam Shepard jedan od nekolicine najvažnijih pisaca (uz Becketta, Burroughsa, Handkea…) u ovom odrastanju.