Korisnik: Paul Mason
 Kraj globalizacije
Paul Mason Kraj globalizacije Moguće je zamisliti scenario koji izvrće premisu iz čuvenog filma Zbogom, Lenjine! Umesto komunistkinje koja se budi iz kome u novoj, tržišno uređenoj Nemačkoj, zamislimo tehnokratu iz doba Blera i Klintona.
 Antisemitizam – fejslifting na poljski način
PREVOD Antisemitizam – fejslifting na poljski način U poslednjih 10 godina postotak Poljaka koji veruju da Jevreji otimaju hrišćansku decu porastao je sa 11 na 25 odsto, dok 43 odsto veruje da Jevreji „žele da zavladaju svetom“.
 Marks i humanizam
Paul Mason Marks i humanizam Na mutnoj fotografiji Lav Trocki nešto govori u kući Fride Kalo 1937. Levo od njega je njegova žena Natalija Sedova. Desno stoje Frida Kalo i iza nje napola zaklonjena sekretarica Trockog Raja Dunajevska.…
 Budućnost Facebooka
Paul Mason Budućnost Facebooka Da bismo ostvarili najveću korist i sveli na minimum rizik od trgovine ličnim podacima, možda je neki oblik društvenog vlasništva i kontrole centralnog registra bolje rešenje od razbijanja monopola.
Svijet u kome živimo
PREVOD Svijet u kome živimo Govor održan u Varšavi 12. februara: Neoliberalna elita, politički centar i delovi levice neprekidno se čude: šta se dešava sa svetom, ekonomijom i stavovima ljudi? Zašto događaji više ne prate naša očekivanja?…
 Katalonija, Lombardija, Škotska… zašto sada?
PREVOD Katalonija, Lombardija, Škotska… zašto sada? Zahtevi za autonomijom se umnožavaju, a leve partije zaostaju u razumevanju da ponekad nacionalno pitanje može biti u skladu sa borbom za socijalnu pravdu.
Umiranje demokratije
The Guardian Umiranje demokratije Kao i početkom tridesetih godina dvadesetog veka, u većini zemalja prevladava utisak da ako demokratija zaista umire, onda to čini u nekom drugom delu sveta, ali svakako ne kod nas.
Jeremy Corbyn – dobijena bitka
The Guardian Jeremy Corbyn – dobijena bitka Da bi zaustavila Corbyna britanska elita je spremna da se odrekne brexita – u tvrdoj verziji, a ako bude potrebno i sasvim. To se valja u pozadini izjava mejnstrim političara i novinara.
Paul Mason: Pobuna uvek ima smisla
Kolumna Paul Mason: Pobuna uvek ima smisla Vetar se menja i to se oseća na ulicama glavnih gradova sveta. U nedelju su stotine mirnih demonstranata bili uhapšeni u Moskvi i Sankt Peterburgu nakon što su se hiljade ljudi okupile na mirnim protestima…
 Pred izbore u Španiji
The Guardian Pred izbore u Španiji Tri dana posle referenduma o brexitu 23. juna, u Španiji se održavaju opšti izbori, čiji ishod može biti još presudniji za budućnost EU. Radikalno leva partija Podemos je na drugom mestu sa 25,6% podrške.