Korisnik: The Guardian
 Uklanjanje kamena iz surove prošlosti
The Guardian Uklanjanje kamena iz surove prošlosti Pedro Sánchez i njegova socijalistička vlada doneli su odluku koja će pomoći Španiji da ostavi za sobom nasleđe građanskog rata i fašističke prošlosti.
Sorosova filozofija i njena fatalna greška
Sorosova filozofija i njena fatalna greška Istog dana krajem maja kada je dobila otkaz na TV ABC zbog rasističkih tvitova o Obaminoj savetnici Valeri Džeret, glumica Rozen Bar je optužila Čelsi Klinton da je udata za Sorosovog nećaka.
 Opijeni nacionalnom slavom
The Guardian Opijeni nacionalnom slavom Na prosto nizanje istorijskih činjenica odgovoreno mi je histeričnim ličnim napadima, što je reakcija tipična za zavisnika u procesu odvikavanja. Ovde je to Britanija zavisna od svoje nacionalne slave.…
Muslimanska rediteljica koja je snimala neonaciste: „Mislila sam da neću preživjeti.“
The Guardian Muslimanska rediteljica koja je snimala neonaciste: „Mislila sam da neću preživjeti.“ Prošlog ljeta, rediteljica Deeyah Khan počela je dobivati prijetnje mučenjem, silovanjem, smrću, koje žene iz marginaliziranih grupa, pogotovo aktivistice i glasne žene, često dobivaju. U intervjuu sa…
Grayson Perry: Nostalgičan sam za vremenima kad su galerije zjapile prazne
INTERVJU Grayson Perry: Nostalgičan sam za vremenima kad su galerije zjapile prazne Sad su pankeri penzioneri, tetovaže pitome, a Damien Hirst je za porodičnog izlaska. Grayson Perry uoči svoje nove izložbe – The Most Popular Art Exhibition Ever! / Najpopularnija izložba svih vremena!…
Manifest laburista – hrabar korak
The Guardian Manifest laburista – hrabar korak U Britaniji se levičari dele na one koji veruju da su tržišta nužno zlo i one koji misle da su ona nepotrebno zlo. Manifest Džeremija Korbina laburiste svrstava među ove druge.
Protesti i istrajnost
The Guardian Protesti i istrajnost Ideje su zarazne, osećanja su zarazna, nada je zarazna, hrabrost je zarazna. Kada otelotvorujemo ove kvalitete, ili njihove suprotnosti, mi ih prenosimo na druge i utičemo na zajedničku budućnost.
The Guardian - Nazovimo to amerikanizam
KOLUMNA The Guardian - Nazovimo to amerikanizam 1938. izveštač New York Timesa je upozorio: „Ako fašizam dođe u Ameriku on neće nositi etiketu Made in Germany, njegov simbol neće biti kukasti krst; čak se neće ni zvati fašizam već amerikanizam.“
Beograd novi Kale
The Guardian Beograd novi Kale Beograd je „novi Kale izgubljenih i nasukanih ljudi“, upozoravaju Lekari bez granica. Uslovi u gradu, gde 2.000 ljudi spava u napuštenim skladištima opisuju se kao „užasni i nezamislivi“.
Gebelsova sekretarica (105) je još živa: Ne kajem se ni zbog čega
Intervju Gebelsova sekretarica (105) je još živa: Ne kajem se ni zbog čega Brunhilda Pomsel ima 105 godina i poslednja je preživela osoba iz najužeg kruga Rajha. Ona je bila sekretarica Jozefa Gebelsa i sada je po prvi put u životu dala intervju za britanski Guardian.
Kako zaustaviti populiste
Timothy Garton Ash Kako zaustaviti populiste Izazov pred nama je očigledan: suočavamo se sa globalizacijom anti-globalizacije, sa širokim frontom populista, sa nacionalističkom internacionalom. „Danas Sjedinjene Države, sutra Francuska“, tvitovao…
Kako je novinar „Gardijana“ doživeo putovanje prugom Beograd-Bar?
Balkan ekspres: Kako je novinar „Gardijana“ doživeo putovanje prugom Beograd-Bar? „Preko 435 mostova i kroz 254 tunela, putovanje ovom železnicom predstavlja jednu od najuzbudljivijih avantura u Evropi“, kaže Pol Lervil priznajući da ovo putovanje nikada neće zaboraviti.
Donald Trump gubi državu Missouri zbog - Bosanaca?!
The Guardian Donald Trump gubi državu Missouri zbog - Bosanaca?! Mirhada Jašarević bila je dijete kada je njena porodica izbjegla iz Bosne devedesetih. Ove je godine postala državljanka SAD-a, tako da će prvi put glasati za predsjednika Amerike.
The Guardian: Dan odluke
REFERNDUM The Guardian: Dan odluke Reč uredništva – Povezivanje i otvaranje umesto gneva i izolacije