<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osude terorističkog napada u Turskoj: Pročitajte izjave i reakcije zvaničnika

TERORISTIČKI NAPAD

Osude napada u Turskoj stižu sa svih strana. Pročitajte izjave svjetskih zvaničnika.

14. mart 2016, 12:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je najoštrije osudio teroristički napad u kojem su u Ankari ubijene najmanje 34 osobe i poručio da takvi napadi na cjelovitost države i jedinstvo naroda neće ugroziti odlučnu borbu protiv terorizma u Turskoj.

„Neka se niko u Turskoj ne plaši, borba protiv terorizma koju država u saradnji svih njenih institucija i građana vodi će zasigurno rezultirati pobjedom i terorizam će biti poražen do kraja“, poručio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je narod Turske nakon ovih podlih terorističkih napada jedinstveniji nego ikada ranije u borbi protiv terorizma, terorista i onih koji su iza njih, te da će zasigurno prevazići i ove teške dane.

Zvaničnici NATO-a, Evropske unije, SAD-a i drugih organizacija i zemalja najoštrije su osudili teroristički napad u kojem su u centru Ankare ubijene najmanje 34 osobe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u pisanom saopštenju osudio teroristički napad automobil-bombom u centru Ankare i uputio poruke sućuti i podrške Turskoj i njenom narodu.

„Ovakvi brutalni napadi nikako i ničim ne mogu biti opravdani. Svi saveznici u NATO-u solidarišu se sa Turskom i odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma“, poručio je Stoltenberg.

Teroristički napad osudilo je i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, a portparol John Kirby je poručio da će Washington i dalje biti turski saveznik u borbi protiv terorizma.

Najoštrije osude napada i poruke podrške Turskoj i njenom narodu uputili su i najviši zvaničnici Evropske unije.

Visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i član Evropske komisije zadužen za proširenje Johannes Hahn
su u zajedničkoj izjavi poručili da EU dijeli bol turskog naroda i izražava podršku turskim vlastima u borbi protiv terorista koji su ponovo izveli napad u srcu Ankare.

„EU će uvijek biti uz žrtve ovakvih podlih terorističkih napada. Ponavljamo svoju datu riječ da ćemo raditi na intenziviranju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i sigurnosti“, navodi se u saopćenju.

Teroristički napad u Ankari osudili su i najviši zvaničnici Francuske, Ukrajine, Rusije, Austrije i drugih dijelova svijeta.


Najmanje 34 osoba su poginule, a 125 ranjeno u eksploziji automobila bombe u samom centru Ankare. Eksplozija je odjeknula u 18.45 sati po lokalnom vremenu u kvartu Kizilay u neposrednoj blizini autobuske stanice.

„Teroristički napad izveden je aktiviranjem automobila bombe u pokretu na autobuskoj stanici u kvartu Kizilay u Ankari. Meta napada su bili civili koji su čekali autobus na stanici. Najoštrije osuđujemo taj podli čin. Ponovo poručujemo da oni koji stoje iza ovog napada neće uspjeti u svojim ciljevima“, kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

Naglasivši da je istragom već prikupljeno dosta dokaza, Ala je kazao da će ima odgovornih za napade objaviti tek po završetku istrage, a da se nada da će to biti već sutra.

Premijer Pakistana Muhammad Nawaz Sharif
oštro je osudio teroristički napad u nedjelju u glavnom gradu Turske, Ankari.

On je izrazio saučešće porodicama poginulih u terorističkom napadu te izrazio solidarnost sa građanima i Vladom Turske.

Dodao je kako je terorizam globalna prijetnja s kojom se treba zajednički boriti diljem svijeta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin
osudio je teroristički napad u Ankari u kojem je, prema posljednjim podacima poginulo 34, a povrijeđeno 125 osoba.

Portparol Kremlja Dmitriy Peskov je, za novinsku agenciju TASS, izjavio kako je predsjednik Putin osudio ovaj gnusni napad i da, zajedno s turskim narodom, žali zbog ovog tragičnog napada. Putin je, kako je kazao Peskov, izrazio saučešće porodicama poginulih, a povrijeđenim poželio brz oporavak.

Povodom terorističkog napada u Ankari, telegram saučešća turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu uputio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev.

"Oštro osuđujemo terorizam i smatramo da se terorizmu treba suprostaviti na najžešći način. U vlastito i u ime naroda Azerbejdžana Vama, bratskom turskom narodu i porodicama poginulih izražavamo saučešće, a ranjenima želimo brz oporavak", navodi se u telegramu saučešća.

Napad je osudilo i Ministarstvo vanjskih poslova Španije.

Španska Vlada je poručila da Turskoj pruža podršku u borbi protiv terorizma i da se solidariše s njom. U saopćenju ministarstva je navedeno i to kako su ubijeđeni da će oni koji su odgovorni za napad snositi posljedice i da će biti predani pravosuđu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom današnje eksplozije u Ankari, uputio je telegram saučešća predsedniku Vlade Republike Turske Ahmetu Davutogluu, javlja Anadolu Agency.

"Sa velikom tugom i žaljenjem primili smo vest o velikoj eksploziji koju je izazvao automobil bomba u centru Ankare, u kojoj je na desetine ljudi izgubilo život, dok su mnogobrojni teško povređeni. Još jednom želim da naglasim važnost zajedničkih napora u odlučnoj borbi protiv terorizma, koji stalno ugrožava i podriva vrednosti savremene civilizacije i društva", navedeno je u telegram saučešća premijera Srbije.

Odlazeća predsednica Kosova, Atifete Jahjaga izrazila je saučešće Turskoj povodom terorističkog napada koji se dogodio u Ankari. Jahjaga je na svom Facebook profilu napisala da je potresena napadom, prenosi Anadolu Agency.
"Potresena terorističkim napadom u Ankari. Saučešće porodicama žrtava i građanima Turske", napisala je Jahjaga.

Izvor: Anadolija, Agencije