<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik na Palama otkrio ploču na studentskom domu s imenom Radovana Karadžića

Pale

Četiri dana uoči presude u Haškom tribunalu Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u Srebrenciji, pedsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik otkrio je danas na Palama tablu s nazivom Studentskog doma "Dr. Radovan Karadžić“.

20. mart 2016, 12:00

 Ovaj studentski dom nije useljen, iako je uoči prošlih općih izbora, u toku predizborne kampanje, 7.oktobra 2014., Dodik otvorio ovu studentsku ustanovu, koja do danas nije useljena, zbog čega su studenstka udruženja prijetila i protestima.

Nakon što je u prisustvu supruge i kćerke Radovana Karadžića, Ljiljane i Sonje, otkrio tablu na kojoj je ime prvog predsjednika RS-a i haškog optuženika, Dodik je ustvrdio da je ovaj studentski dom posvećen čovjeku koji je nesumnjivo postavio temelje RS-a i potpisao odluku o izgradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Tvrdi da ovaj studentski dom ima snažnu simboliku u trenutku kada prvom predsjedniku RS-a treba da bude izrečena presuda Haškog tribunala u postupku koji je, tvrdi, ponižavajući za RS. 

Na pitanje novinara o promjeni mišljenja, jer je o Karadžiću ranije iznosio negativan stav, Dodik je ustvrdio da ge "poštuje zato što je žrtvovao svoj lični komoditet, i svoje porodice, da bi opstao na ideji koja se zove RS“.

„Šta god rekao i mislio ranije i nekada se neslagao, sada misli ovo", ustvrdio je on.

Haški tribunal objavio je da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izreći presudu za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini 24. marta ove godine.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.