<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U ovih šest zemalja živi najviše uvjerenih ateista

ATEISTI

Broj vjernika širom svijeta je u padu. U Norveškoj je prvi puta broj onih koji ne vjeruju u boga premašio broj vjernika.

15. maj 2016, 12:00

Broj vjernika diljem svijeta je u padu. U Norveškoj je prvi puta broj onih koji ne vjeruju u boga premašio broj vjernika.

I SAD bilježi sve veći pad vjernika pa je tako nedavno istraživanje pokazalo da se broj ateista u zadnjih 25 godina udvostručio, a broj onih koji se više ne mole narastao je pet puta.

U nastavku pročitajte u kojim zemljama prema istraživanju Gallupa živi najviše ateista (izuzev Norveške):

1. Kina

Između 40 i 49,9 posto stanovnika Kine smatraju se ateistima. Komunistička partija na vlasti je od 1949, a religijski pokreti bili su na udaru vlasti tijekom 27-godišnje vladavine Mao Ce-tunga.

2. Japan

Oko 30 posto Japanaca za sebe kaže da su "uvjereni ateisti". Religija je u Japanu stoljećima centrirana oko šintoizma koji ne poznaje koncept "svepristunog boga".

3. Češka

Uz Norvešku, jedna od najateističkijih europskih zemalja s 30 do 39 posto ateista.

Pretpostavlja se kako je slabljenje podrške tradicionalnim crkvenim religijama posljedica snažnog nacionalizma u 19. i 20. stoljeću.



Foto: WIN/Gallup

4. Francuska

Najmanje jedna petina Francuza ne vjeruje u boga. Slično kao i Kina, Francuska je u svojoj prošlosti tražila načine kako smanjiti utjecaj religijskih institucija.

5. Australija

U Australiji živi između 10 i 19 posto ateista, iako zemlja ima dugu tradiciju sekularne vlasti.

6. Island

Premda se mnogi Islanđani smatraju luteranima, mali broj stanovnika prakticira religiju, a ostatak ih se smatra ateistima.

Index