<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jel’ iko čuo za opoziciju u RS: Dok nas vlast satire, Savez za promjene se bori sa impotencijom

Politička inertnost

Nakon poskupljenja struje, hrabri opozicionari izašli su na crtu vlastodršcima i zaprijetili još jednom u svom stilu - traljavom, impotentnom i bezidejnom konferencijom za novinare. I to je to! Opozicija obavila svoje. Jedan press, dvije-tri rečenice i svako svojoj kući, a ti se narode, da prostite…

29. mart 2016, 12:00

 Iako smo svi potajno priželjkivali da je performans pred Palatom predsjednika, koji su prije nekoliko dana organizovali predstavnici Saveza za promjene, a u kojem su nas podsjetili na dvanaest godina od protesta koje je predvodio Milorad Dodik, jedan od posljednjih puta kad nas zbog šake jada iz opozicije mora hvatati transfer blama, prevarili smo se. 

Kao da nije bilo dovoljno mučno gledati onu mizeriju okupljenu ispred palate, kako se šćućorila pod kišobrane i kopira onog koga zovu svojim najvećim neprijateljem, i to jako loše kopira, isti ovi članovi nazovi opozicije odlučili su da ne stanu samo na tome, pa su nam, uz otrcanu frazeologiju, opet priredili nastup koji je, najblaže rečeno, sramota za opozicionu političku frakciju.

Tako je poskupljenje struje u RS, koje je, slobodno možemo reći, doneseno „na hinjaka“, dok se narod zabavljao presudom Radovanu Karadžiću, još jednom pokazalo svu bahatost vlasti u RS, ali u istu ruku i nemoć pohabane opozicije, koja je odavno zaboravila šta joj je funkcija i po ko zna koji put se propisno osramotila.

Odluka Regulatorne komisije za energetiku RS o povećanju cijene električne energije za 5,4 odsto ovaj put je došla tiho, skoro i prikriveno. Tiša je bila samo reakcija opozicije, koja je opet izašla sa svojim papagajskim zahtjevom za prijevremene izbore. Pa, dokle ovi ljudi misle ovako?

Uglavnom, tako su hrabri opozicionari, predvođeni Goranom Đorđićem (to je onaj drugi iz Napredne Srpske), izašli na crtu vlastodršcima i zaprijetili još jednom u svom stilu - traljavom, impotentnom i bezidejnom konferencijom za novinare. I to je to! Opozicija obavila svoje. Jedan press, dvije-tri rečenice i svako svojoj kući, a ti se narode, da prostite…

Ali ’ajde, ovo im je tek... dobro, ne zna se više ni koji put da repriziraju iste neuspješne igrokaze. Ipak, postoji onaj tračak nade da će se neko iz tog Saveza za promjene i sjetiti da preduzme nešto konkretno, ako se to u ovakvom sastavu i može, a svi znamo da ne može, da oni to niti ne žele, a uzgred rečeno, ni svi oni koji se zovu opozicijom to baš i nisu.

I tako, dok iz opozicionog SZP-a poručuju da je odluka o poskupljenju struje još jedan dokaz da aktuelna vlast ne vodi računa o građanima, kao da im nije bilo dovoljno hiljade prethodnih, te da su prijevremeni izbori neophodni, iz vladajućeg SNSD-a su se samo nasmijali na ove neprimijetne i, blago rečeno, već odavno otrcane zahtjeve, te naravno, nastavili sa onim što najbolje znaju: da gaze opoziciju svim sredstvima, a sa njom, onako usput, i narod. 

“Ponovljeni zahtjevi opozicije za održavanje prijevremenih izbora u RS, ovaj put zbog najavljenog poskupljenja struje, je tragikomičan pokušaj tzv. Saveza za promjene da privuče pažnju javnosti”, poručio je SNSD-ov generalni sekretar Luka Petrović i nastavio:

“U tom takozvanom savezu prepuni su maštovitih ideja, ali kad dođe vrijeme da pokažu rad i znanje - potpuna nula! Za sve postoji propisana procedura, pa tako i o tome kada i pod kojim uslovima dolazi do poskupljenja električne energije. Što se tiče zahtjeva o raspisivanju prijevremenih izbora, ako u opoziciji žele dogovor, nema nikakvih problema. Može, ali uz uslov da izbori budu raspisani na svim nivoima, što podrazumijeva i nivo BiH”, rekao je Petrović i još jednom zapušio usta mrtvoj opoziciji.

Na stranu sad šta misle u SNSD-u, ali i pored činjenice da im se najpropisnije namjestio na penal i resorni ministar Petar Đokić, koji priča kako je uspio da omogući da struja poskupi samo za 5,4 a ne za 10 odsto, i da svi ponekad moraju da rade protiv naroda, ova komedijaška grupa, pod skraćenim nazivom SZP, odlučila se za sebi svojstvenu opciju. 

Tako su došli do možda i najsmješnijeg pokušaja da nešto i oni kažu kada je u pitanju poskupljenje struje, a da, naravno, ništa konkretno ne učine, a to je prozivanje SNSD-ovog vjernog posluška Marka Pavića i njegovog DNS-a, inače interesne grupe sastavljene od grabljivih pojedinaca, kako nisu ispoštovali svoje obećanje i spriječili povećanje cijene električne energije. Pa, stvarno ljudi, koliko ste vi to plitki i koliko nisko možete ići? Pa, da li smo to došli na taj nivo da i opozicija čeka i vjeruje da će vlast da ispuni svoja obećanja?  

Eto koliko je sati, kad su i u DNS-u iznenađeni stavom Saveza za promjene i nihovoj vjeri u baš ovu partiju, koja, ako ćemo iskreno, igra neku vrstu igre “Nek’ Dodik diže cijenu struje, a mi ćemo kao da se bunimo”.

“Pojedine partije pokušavaju da krivicu prebace sa sebe na drugog, iako vrlo dobro znaju da je DNS od početka zastupao stav da električna energija ne treba da poskupi i da treba preduzeti sve mjere unutrašnje uštede kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu i poskupljenja ostalih proizvoda koji zavise od cijene električne energije i direktno utiču na standard građana. Političke partije koje pokušavaju da krivca traže u DNS-u, svoju energiju su trebali da usmjere na iznalaženje rješenja koje bi bilo primjereno vremenu u kojem živimo”, naveli su iz DNS-a.

O inertnosti opozicije najbolje svjedoče riječi političkog analitičara Radomira Neškovića, koji za naš portal tvrdi da Savez za promjene djeluje bez adekvatnog plana i sa ogromnim zakašnjenjem.

“Opozicija je kao savez uspjela da prevaziđe partijske razlike, ali glavni problem njene inertnosti i bezidejnosti je vrh SDS-a, koji nema kapaciteta i kvaliteta da kanališe nezadovoljstvo naroda u jedan plan djelovanja koji bi ih doveo do jake pozicije. Uz to, dio njihovih članova je prešao u vlast, a da stvar bude gora, opozicija sve vrijeme djeluje sa zakašnjenjem, odnosno reaguju na događaje koji su se već desili i to putem konferencija za novinare. To je slabo političko djelovanje, te oni jednostavno nemaju proaktivan politički program. Bojim se da u Savezu za promjene imaju dobru namjeru, ali nisu dorasli složenosti pitanja koja ih okružuju”, rekao je Nešković.

Prema njegovim riječima, ukoliko opozicija nastavi ovako da djeluje, ne piše joj se svijetla budućnost, posebno nakon lokalnih izbora. 

“Ako nastave ovako da se ponašaju, sigurno je da će izgubiti sljedeće opšte izbore. Nije dovoljno da postoji volja naroda za promjene, već onaj koji ih predvodi mora da tu volju kanališe i iskoristi. Opozicija još uvijek nije pokazala da to zna”, kazao je Nešković. 

I politička analitičarka Tanja Topić smatra da opozicija sve više gubi konce u rukama na političkoj sceni RS. Ona navodi da za to postoje dva razloga:

“Jedan je jak spin od strane vladajućih stranaka, koja ju je uspjela desetkovati kroz stvaranje percepcije da su sve partije iste, uz to da su opozicione još i izdajničke. Pored toga, u opozicionom bloku imamo disperzivnu scenu. Tako je dio njih produžena ruka vlasti, čime se stvara novi SZP unutar SZP-a”, rekla je Topićeva.

Ipak, zabrinjavajuće je to što je opozicija svjesna teške situacije u kojoj se nalazimo te, kako tvrdi Topićeva, zbog toga im i nije stalo da preuzmu vlast.

“Dometi opozicije su vrlo ograničeni, posebno u smislu demokratskog djelovanja, a tome moramo dodati apatičnost i letargičnost javnosti, gdje ne postoji razvijena kritička masa, te samim tim imamo i mrtvo biračko tijelo. Njega bi trebalo da pokrene opozicija, ali njima, izgleda, to još uvijek ne uspijeva”, smatra Topićeva. 

Sve u svemu, ovakva opozicija, koja svakim danom iznova uspijeva da demonstrira svoje nesnalaženje u prostoru i vremenu, jednostavno ne treba ničemu ni da se nada. Možda najbolje njihovu nemoć i kako gledaju na njih u vlasti oslikavaju riječi jednog visokopozicioniranog funkcionera SNSD-a, koji je nedavno rekao: “Dok je nama ovakve opozicije, mi ne treba da strahujemo za našu budućnost.” Izgleda da je čovjek i bio u pravu, jer dok se neko ne udostoji da prekine ovu inertnost među uljujkanim opozicionarima pod apaurinima, teško da će se nešto promijeniti, a komoli vlast. I to još mnogo ljeta…