<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stefan Karganović: Dok je krao novac građana RS, po diktatu vlasti pravio crne liste i tražio izdajnike

Reakcije

Čovjek koji je licemjerno služeći vladajućoj garnituri Republike Srpske, bez imalo zadrške stavljao organizacije i pojedince na crne liste, označavao ih kao rušioce institucija i lica koja nekontrolisano finansiraju tzv. strani centari moći, sumnjiči se za utaju 104.680 KM.

05. april 2016, 12:00

 Naravno, riječ je o Stefanu Karganoviću, samozvanom stručnjaku za narandžaste i druge obojene revolucije, koji je svojevremeno stavio na crnu listu svakog ko se nije slago sa vladajućom politikom. Na taj način on je žigosao veliki broj organizacija i pojedinaca kao izdajnike Republike Srpske, i to sve uz pomoć vlasti koja ga je bez imalo zadrške godinama finansirala iz budžeta. 

Danas se pokazalo da je, za razliku od onih koji su se našli na njegovim crnim listama i koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi, bez skrivanja tokova novca, upravo Karganović taj koji je konstantno radio protiv interesa Republike Srpske. I opet da ponovimo, uz svesrdnu podršku vlasti otimajući novac od građana. 

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijelo je Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv Stefana Karganovića zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 104.680 KM. 

 “Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Poreskom upravom RS podnijela je danas Posebnom odjeljenju za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta – Specijalnom tužilaštvu RS Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Utaja poreza i doprinosa“ protiv S.K., državljanin SAD-a”, saopšteno je iz MUP-a.


U saopštenju se ističe da se prijavljeni sumnjiči da je u svojstvu odgovornog lica Nevladine organizacije „Schtihting Srebrenica Historical Project“, Den Hag od 2008. god 2014. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih Zakonom o porezu na dohodak i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, ne dajući podatke o svom stečenom oporezivom prihodu u Republici Srpskoj, kao i prihodu fizičkih lica sa kojima je osumnjičeni zaključivao Ugovore o djelu, te je na taj način izbjegao plaćanje poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 104.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Republike Srpske.

Zanimljivo je da je Stefan Karganović  osam godina parama poreskih obveznika Republike Srpske služio  SNSD-u i Miloradu Dodiku za obračun sa slobodom govora. Od 2006. godine, ovaj Amerikanac srpskog porijekla, kako sebe voli da predstavlja, isisao je iz budžeta osiromašene Republike Srpske oko dva miliona maraka. Naime, toliko su građane Republike Srpske koštala razna pisanija i pamfleti koje je minulih godina objavljivao Stefan Karganović.

Najpoznatija crna lista kojoj je kumovao Karganović je ona objavljena prije dvije godine u izdanju „Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata“, gdje se obrušio na mnogobrojne organizacije i pojedince koje su ukazivale na ono što radi vlast predvođena Miloradom Dodikom.

Na ovoj listi se među raznim nevladinim organizacijama našao i Transparency International BiH, a portparolka ove organizacije Ivana Korajlić, nakon što je MUP RS podnio izvještaj protiv Karganovića, kaže za BUKU da je ovo najbolji pokazatelj koga je vlast godinama finansirala u svrhu obavljanja prljavih poslova i borbe protiv neistiomišljenika. 

“Drago mi je da je do ovoga došlo i nadam se da na ovoj prijavi neće sve stati. Mi ne smijemo zaboraviti da se Karganović i njegova organizacija godinama finansirala iz budžeta RS i sad se utvrdilo da je izbjegavao da plaća porez. Ovdje je najvažnije imati u vidu da je on radio po nalogu režima, pravio crne liste, pokretao teorije zavjere o načinima finansiranja pojedinaca i nevladinog sektora, a nenamjenski trošio novac iz budžeta”, rekla je Korajlićeva.

I Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, koji se takođe našao na udaru Karganovića, navodi za naš portal da se iz ove prijave vidi kako funkcioniše vlast i da su sve optužbe za kojekakva izdajništva, koje je ovaj čovjek pravio po nalogu režima, sad pale u vodu.

“Ovo samo pokazuje kako se daje novac iz budžeta RS. Bez ikakvih kriterijuma je Karganović uzimao ogromne pare i nije plaćao porez. Ali to je mogao da radi dok je trebao režimu za njihov obračun sa onim koji redovno izmiruju svoje obaveze i daju svoj doprinos razvoju zemlje. Dok je igrao političku ulogu u kojoj je trebao da ocrni sve one koji ne odgovaraju režimu, odnosno one pojedince i organizacije koje smiju da ukažu na problem koje pravi vlast, dobijao je sredstva. I na kraju, ono što mi je simptomatično,jeste da je protiv njega podnesena prijava tek kad je on podnio tužbu za neisplaćena sredstva iz budžeta. Sramotno, ali važno je da se pokazalo kakva je i čija uloga bila u napadima na one koji drugačije misle u RS”, naveo je Žolja.

Stefan Karganović, samoprozvani stručnjak, je najbolji primjer kako se vlast obračunavala i obračunava sa ljudima koji pokušavaju da slobodno misle i govore, da rade i ukazuju na nelogičnosti, prevare i uništavanje RS. 

Ipak, na kraju je opet onaj, koji je tražio izdajnike među poštenim građanima, pokazao kako se izdaju interesi RS i uništavaju njene institucije. Ovaj put je to tek Stefan Karganović, a uskoro bi se tu mogli naći i oni po čijem je nahođenju radio.