<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preporuka za čitanje: Maske dramskog subjekta

ALMIR BAŠOVIĆ

Preporučujemo vam knjigu "Maske dramskog subjekta" autora Bašović Almira. Knjiga se može naći u izdanju Izdavačke kuće Buybook.

10. april 2016, 12:00

Tekst ove knjige je djelimično izmijenjena doktorska disertacija  koju je pod naslovom "Govoreći subjekt i autorska pozicija na primjeru drame s kraja XIX i XX stoljeća" autor odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Knjiga Maske dramskog subjekta se bavi problemom subjekta u drami s kraja XIX i početka XX vijeka, pri čemu se taj problem tretirati kao odnos govorećeg subjekta i autorske pozicije te se razmatra na konkretnom primjeru izabranih drama. Polazi se od jednostavnog pitanja koje glasi: ko govori u književnom djelu?...

O autoru

Almir Bašović, rođen 1971. godine u Sarajevu.

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za komparativnu književnost. Sudjelovao je na dvadesetak međunarodnih simpozijuma i kongresa, objavio je tridesetak stručnih članaka i teorijskih eseja, a zajedno sa Savom Anđelkovićem priredio je zbornik Drama i vrijeme (Dobra knjiga, Sarajevo, 2010).

Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište Sarajevo, 2003) i RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC Skopje, 2006, mikrodrame Druga Evropa (prezentirana u okviru Bijenala evropskih dramskih pisaca u Bonnu, 2002) i dramskog monologa Lica (praizvedba na njemačkom jeziku, u okviru predstave Balkan Requiem, Hundsturm – Volkstheater, Beč, 2014).

Autor je knjige Čehov i prostor (Sterijino pozorje, Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Knjižnica MGL, Ljubljana, 2013). U Parizu je objavljena knjiga njegovih drama na francuskom jeziku (Theatrum noctuaubundi, 2008.), a drame su mu prevođene i na albanski, makedonski, češki, njemački te italijanski jezik.

Na Festivalu bh. drame u Zenici, 2004. godine, drama Priviđenja iz srebrenog vijeka dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena je među 120 najboljih suvremenih evropskih komada.

Član je Društva pisaca BiH, uređuje književni časopis Život.