<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović se danas sastaje sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem

MOSTAR

Članovi Presjedništva BiH danas će se u Mostaru sastati sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem koji će nazočiti svečanom otvorenju 19. međunarodnog sajma gospodarstva „Mostar 2016“.

12. april 2016, 12:00

U odvojenim susretima Vučić će se jutros u Mostaru sastati s članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, a iza podne je na Sajmu predviđen susret Vučića s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem s kojim je u povodu nedavnih presuda Vojislavu Šešeljeu i Radovanu Karadžiću u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi.

 Izetbegović je u jučerašnjem intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da će u odnosima dviju zemalja i ubuduće biti oscilacija, ali dodaje da je siguran da i u Srbiji, kako je rekao, razumiju značaj mira i suradnje.

 Podsjetio je da je, nakon izricanja presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, poslao, kako je rekao, jasnu poruku najvišim srpskim dužnosnicima i da ona glasi "da postoji donja granica tolerancije i stvari na koje nikada i nitko u ime Bošnjaka neće pristati".

- Bolna i složena prošlost dodatno nas obvezuje na što jasniji i izravniji razgovor o svemu - rekao je Izetbegović.

  Vučić je za sarajevsku televiziju OBN ocjenio da presuda Radovanu Karadžiću u Haaškom sudu nema nikakve osnove za drugačije pravno-političke posljedice po Republiku Srpsku i da to svi znaju.

- Trudio sam se da ničim ne uvrijedim BiH. Ne znam čime je (Bakir) Izetbegović mogao biti uvrijeđen presudom Karadžiću. Mogao sam biti uvrijeđen ja ili Milorad Dodik, ali nije mogao biti Bakir uvrijeđen. Na sve to Srbija je reagirala mirno, trpeljivo, strpljivo, racionalno - naveo je Vučić.

  Po njegovim rečima, Srbi i Bošnjaci moraju razumjeti da će još dugo godina živjeti zajedno i da su Srbija i BiH od ogromnog značaja jedna drugoj i da su među najznačajnijim trgovinskim partnerima.