<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Više od igre

07. septembar 2017, 12:00

1. semptembar je iza nas. Kraj je letnjem raspustu. Škola je počela i za roditelje i za djake. Odrasli trče za novcem, a naši mališani su pretrpani gradivom. Čini mi se sve manje imamo vremena za druženje jedni sa drugima. Posete drugara su se svela na par sati vikendom. Deca i ono malo slobodnog vremena provode uz crtaće i igrice. Pitam se kako ih rasteretiti obaveza, kako im organizovati dan, a da pritom ne zanemare svoje obrazovanje, svoju budućnost.

Svakom detetu su njegove školske obaveze teške i dosadne. Većina od njih bezvoljno sede za stolom kada rade domaći. Ne treba im uzeti knjigu i učiti sa njima da bi brže završili. Potrebno im je objasniti i motivisati ih da uče efikasnije. Pričala sam više puta sa svojim detetom, dok nisam uspela da u njenoj lepoj glavici promeni pristup. Shvatila sam da je najefikasnija metoda nagrade. Rekla bih joj, završi to do pet i ako je dobro vodim te u park. Uvek sam odmah proveravala kako je uradila, da ne bi došlo da kontra efekta i otaljavanja. Nekoliko nagrada poput parka, keksa ili odlaska kod drugarice u njenoj glavi su promenili sliku. Sada ona zna, da što pre završi obaveze imaće više vremena za igru. Zapravo to i nije igra, to je njihov život.

U nastojanju da njoj pomognem i da je naučim da efikasnije obavlja obaveze shvatila sam da i ja mogu mnogo bolje organizovati svoje. Prvo sam primetila da sam pravim mnogo nereda, sve u žurbi i pod izgovorom da sad nemam kad. Uvela sam sebi pravilo, šta god uzmem, moram čim završim vratiti na mesto. Rezultat je zapanjujući. Kuća je uvek spremna. Uz to samo jednom nedeljno je potrebno za veće spremanje. Dosad sam morala više puta nedeljno da spremam i uvek sam odlagala i kuća je uvek bila u haosu.

Višak vremena posvetila sam sebi. Trčanje dva puta nedeljno, dijeta koje se konačno pridržavam učinile su da se osećam sigurnije i zadovoljnije. Mada moram vam priznati, da mi najviše od svega godi pola sata masaže nedeljno koje priuštim sebi. Posmatram svoje dete i vidim da je i ono ušlo u odgovarajući sistem. Čim dodje iz škole presvuče se i odmori uz jedan crtani. Zatim za dva sata završi sav domaći i preostaje joj nekoliko sati za igru. Vidim da je i ona sama srećnija i da je nekoliko mojih razgovora urodilo plodom.