<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić: Bošnjaci u srpske, a Srbi u bošnjačke cipele

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanak u Mostaru gdje su razgovarali o posljednjim dešavanjima na relaciji Bosna i Hercegovina - Srbija i zategnutim odnosima između dvije zemlje.

12. april 2016, 12:00

 Posljednjih sedmica Vučić i Izetbegović su dali nekoliko izjava koje su protumačene na različite načine u obje države.

"Imali smo otvoren, iskren i ne lak razgovor. Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u cjelini, odnose u regionu, BiH i Srbiji. Zaključak obojice, a Bakir me može demantovati, je da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore, dijalog jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu, za mir i sigurnost u cijelom regionu", kazao je Vučić nakon sastanka.

"Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumjeli i zajednički gledati u budućnost. Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i riješavati ih u miru, unaprijeđivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvjesno imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vijekovima živjeli. Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti i u budućnosti. Čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini", kazao je Vučić.

"U Srbiji niko ne lupa table na latinici. U Srbiji se to ne dešava. Ponosan sam što toga nema, a ako bi toga bilo državni organi bi osudili i kaznili počinioca takvog krivičnog djela. Niko u Srbiji ne lupa table na latinici ili cjepa udžbenike na drugim jezicima. Srest ću se s gospođom Kolindom Grabar Kitarović, razgovarat ćemo o srpsko hrvatskim odnosima", dodao je on na kraju.