<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Damir Džumhur izbacio Tomasa Berdycha!

SENZACIJA U MONACU

Damir Džumhur savladao je u drugom kolu Mastersa u Monte Carlu šestog nositelja Tomasa Berdycha rezultatom 2:1 (6:4, 6:7, 6:3) i tako napravio jedan od najvećih uspjeha u karijeri.

13. april 2016, 12:00

Sjajno je Džumhur otvorio meč.

Premda je Berdych današnji meč otvorio s ulogom velikog favorita, bh. teniser držao se junački, bio vrlo aktivan na terenu pa je kao plod dobre igre stigla nagrada. 

Osvojio je prvi set, a za taj podvig potrebno mu je bio jedan break.

Kako se moglo i pretpostaviti, Čeh je u drugi set ušao mnogo agresivnije, izgledao mnogo bolje i uzeo servis protivniku u ranoj fazi seta. Činilo se da će gledaoci u Monte Carlu svjedočiti jednom velikom padu Sarajlije, ali vratio se Džumhur.

Vratio je servis, ponovo se razigrao, a protivnik je djelovao umorno, povremeno i nezainteresovano. Kod rezultata 4:5, prvi bh. reket je servirao za ostanak u setu pod velikim pritiskom, ali je serijom sjajnih udaraca, osvojio važan gem i stigao do 5:5.

A onda su gledaoci iznenađeni fenomenalnom igrom Džumhura, u 11. gemu drugog seta vidjeli veliku borbu. Poveo je Berdych sa 40:0, ali vratio se bh. teniser, bio blizu novog breaka, ali je iskusni Čeh ipak ostao u meču.

Poslije 6:6, uslijedila je neizvjesnost tie-breaka u kojoj se bolje snašao Berdych i tako poravnao na 1:1 stekavši uz set, i psihološku prednost. Ali, nije to mnogo značilo za dalji razvoj meča.

Oba igrača početkom odlučujućeg seta strpljivo su čuvala servise sve dok bh. predstavnik nije načinio break za 4:2, potvrdio svoj servis i stekao kapitalnih 5:2 - golemu prednost u borbi za jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Sačuvao je sve ono teško zarađeno, ponovo uzeo svoj servis i slavio sa 6:3.

Bila je možda i najvažnija epizoda bh. tenisa posljednjih godina.