<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grupisanje stranaka uoči lokalnih izbora

Ko će s kim?

Ljevica ili desnica? Stranke se grupišu pred lokalne izbore u BiH.

14. april 2016, 12:00

Ozbiljni pregovori radnih grupa počinju u petak. SDA i SBB s jedne, SDP i DF s druge strane. Oktobar će pokazati čiji blok će biti jači.


SBB će podržati aktuelne SDA-ove načelnike. Istu uslugu će učiniti i SDA SBB-u. U određenim opštinama tražit će zajedničko rješenje, ali najbitniji je jedinstven nastup u RS-u.

"Kako bi u svim općinama imali taj bosanski identitet i zastupljenost u općinskim vijećima taj sličan koncept ćemo imati i u dijelu povratničkih općina u Federaciji BiH - Čapljini, Stolac, Prozor, vidjet ćemo još gdje bude potrebno", rekao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA, javlja N1.

Zvanični pregovori i pripreme radnih grupa počinju u petak. Isti dan, zbog iste stvari, na sastanku je i suprotstavljeni blok, SDP i DF. Pozivaju druge, kako kažu, građanske stranke na saradnju, prije svega Našu stranku i SDU. Isti princip saradnje "podržite naše načelnikemi ćemo vaše", tamo gdje određena stranka ima najviše šanse da odnese pobjedu.

"Nećemo gledati iz kojih je stranaka, na nekim mjestima ćemo podržati i nezavisne kandidate za koje procijenimo da su ispred građanske opcije",
 otkriva Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

Osim podrške Ćamilu Durakoviću, kao nezavisnom kandidatu, SDP ne želi nikakvu saradnju s SDA, SNSD-om, ili SDS-om. U RS-u kažu nastupaju sami.

Načelničkim pozicijama se ne nadaju, ali skupštinskim da. Za razliku od SDA, koja poziva probošnjačke stranke na jedinstvo i najavljuju kandidature za načelnike u nekoliko općina, ali u ovom trenutku ne mogu reći koje su. Uprkos opštoj neslozi na državnom i entitetskom nivou, čak su se i SNSD i SDS odlučili na saradnju i to u Općini Srebrenica.

Najavili su jednog kandidata, što Durakovića automatski stavlja u nezavidan položaj.

U Hercegovini predizborni pregovori već počeli. Polako, ali sigurno, lider HDZ-a Dragan Čović obavlja pregovore s čelnicima stranaka HNS-a. Već je najavio više od 20 načelničkih pozicija i toliko općinskih većina.

"U narednih pet dana bilateralni razgovori sa svim strankama HNS-a kako bismo se dogovorili o konceptu zajedničkog nastupa u svim sredinama, u općinama koje nisam zbrajao u ovaj broj kao sto su Jajce, Odžak, Vitez, Novi Travnik i druge"
, dodaje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Ali na najbitnije pitanje, da li će izbora biti u Mostaru, Čović nema odgovor. Nema ni Izetbegović.