<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kamen sa Mjeseca u Banjaluci: Prvi put izložen izvan Beograda (FOTO)

NAUKA I KULTURA

U Banjaluci je izložen originalni segment mjesečevog tla, poklon američkog predsjednika Ričarda Niksona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.

15. april 2016, 12:00

Najatraktivniji i najvredniji eksponat beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije "Kamen s Mjeseca", sinoć je prvi put izložen izvan Beograda i to u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u okviru izložbe „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“.

Radi se o originalnom segmentu mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Ričarda Niksona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije.
Izložba dovodi u vezu memorabilije istraživačkih misija u svemir, foto i video materijal posjeta američkog predsjednika Niksona i američkih astronauta misije APOLO 11 Jugoslaviji sa Titovim obilaskom Vasionskog centra NASA.

Eksponati istraživačkih misija APOLO bili su inspiracija akademskom vajaru Radošu Antonijeviću, profesoru Akademije umjetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, čiji su rad kustusi izložbe uvrstili kao sastavni dio projekta. Riječ je o skulpturi „Kamen sa Mjeseca“, urađenoj upravo po originalu koji je takođe predstavlje u Banjaluci. Rad predstavlja umjetnikovu težnju za eksperimentom, u ovom slučaju sa prirodnim materijalima, sa ciljem da se na jednom vanzemaljskom predmetu predstavi univerzalna ideja zemaljske prolaznosti.

Postavku dodatno zanimljivom čini interaktivno – edukativni dio sačinjen od foto-dokumentacije i video snimaka pomenutih događaja, reprinta izdanja časopisa 50-ih godina, brojnih članaka, stripova i uopšte pogleda čovjeka iz 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka na budućnost a naročito na period u kome danas živimo. Ovaj segment izložbe osmišljen je kao interaktivna poveznica sa publikom koja je pozvana da tokom trajanja izložbe odgovori na pitanje „Kako će izgledati Vaša budućnost?“

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije članova misije Apolo 11, Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkl Kolinsa prilikom posjete Jugoslaviji, susret Josipa Broza Tita i Jovanke sa predsjednikom Amerike Niksonom. Zanimljivo je da je Misija Apolo nakon slijetanja na Mjesec obilazila svijet, a Jugoslavija je bila jedina komunistička zemlja koju su posjetili.

Izložba će biti otvorena do 27. maja 2016. godine. Kustosi izložbe su: dr Katarina Živanović, Ana Panić, Ivan Manojlović, Momo Cvijović (MIJ) i Mladen Banjac (MSURS).

Izložba „Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti“ se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH, koja će ovom prilikom organizovati i jedno zanimljivo predavanje za sve ljubitelje svemira i svemirskih istraživanja.

Izložbu je otvorio Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Pogledajte fotografije sa izložbe:

Vezan tekst:

Pogled na Zemlju iz svemira: Ne vidimo granice, rase, nacije, etnicitete, svi smo isti tim