<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučka ljepotica: Pogledajte prve fotografije obnovljene Kamene kuće

KASTEL

Pogledajte prve fotografije obnovljene Kamene kuće koja se nalazi u tvrđavi Kastel.

19. april 2016, 12:00

Dugo najavljivano otvaranje Kamene kuće na tvrđavi Kastel u Banjaluci, konačno je upriličeno danas. Ovim je praktično ozvaničen i završetak druge faze radova na tvrđavi čime je ovo prepoznatljivo zdanje Banjaluke ponovo otvorilo vrata za posjetioce i kulturna dešavanja.


Finansijska sredstava za rekonstrukciju su osigurana iz  EU fondova i njihov ukupan iznos je oko sedam miliona maraka, dok je Grad Banjaluka  za potrebnu tehničku dokumentaciju, dozvole, te rekonstrukciju trafostanice i izgradnju vrelovoda do sada uložio oko dva miliona maraka.

U rekonstrukciju Kamene kuće, koja je rađena u smislu izložbenog prostora, utrošen je milion evra.

Inače Kastel koji vidimo danas, odnosno sam izgled tvrđave, potiče s početka 18. vijeka. Izgradili su ga Turski osvajači između 1712. do 1714. godine u vrijeme kada su se pripremali za novi rat sa  Austrijom. Tada je tvrđava dobila obrise koje ima i danas sa devet bastion i  šest kula.

Kamena kuća, u sklopu tvrđave, izgrađena je dosta kasnije, za vrijeme Austrougara. Podaci govore da Austrougarska uprava nije bila pretjerano zainteresovana za modernizaciju stare tvrđave i njenu upotrebu u vlastite vojne svrhe, pa je Kamena kuća jedini objekat većih gabarita koje su nove vlasti sagradile u prvim godinama okupacije u sjeveroistočnom dijelu tvrđave.

Ubuduće će u Kamenoj kući biti smješten istorijski muzej grada Banjaluka, a sam  Kastel će postati jedinstven kulturni prostor i glavno mjesto svih kulturnih dešavanja.

U povodu otvaranja ovog zdanja danas je upriličena i izložba “Na putevima modernizma”. Izložba, koja se može pogledati do 20 juna, obuhvata više od 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje, koji su inače nekada prvi put javno izlagali upravo u Kamenoj kući.

Kamenu kuću svečano su otvorili gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i šef delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark