<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Neprocjenjivi savjeti: Probudite ambiciju u sebi

Uradite nešto od života

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrednosti i životnim ciljevima.

25. april 2016, 12:00

 KO želi da nešto uradi, nalazi način, ko ne želi, nalazi izgovore, kaže poslovica. Ali kako probuditi pokretačku energiju u trenucima krize? Da bismo u tome uspeli, moramo da otkrijemo šta nas (de)motiviše ili pokreće na akciju.

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrednosti i životnim ciljevima. Poznato je takođe da se motivacija smanjuje kada smo tužni ili brižni kao i u slučaju iznenadnih neprijatnih privatnih ili profesionalnih promena. Demotivišu nas i preterana odgovornost, suviše visoki (nedostižni) ciljevi ali i nedostatak bilo kakve odgovornosti.

Kako probuditi motivaciju? Pre svega, bilo bi korisno da redovno analiziramo svoj rad i učinak, da preispitamo svoj odnos prema poslu i da iskreno sebi odgovorimo na suštinska pitanja:

* Šta mi je u ovom trenutku (danas) najpotrebnije?

* Čemu pridajem najveću važnost?

* Da li je ono što radim u skladu sa mojim fundamentalnim potrebama i sistemom vrednosti?

* Ako radim nešto što me ne zadovoljava ili me čini nesrećnim, šta mogu da uradim da to promenim?

Ponekad je dovoljno da napravimo samo malu promenu u načinu rada da bismo povratili entuzijazam i volju za stvaranjem. Takođe, treba imati na umu da su i "prazni" periodi ponekad neophodni da bismo shvatili šta zapravo istinski želimo.

Novosti