<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od marihuane legalno zarađuju milijarde, državi milioni od poreza

Godišnje se u državni budžet SAD samo od biznisa s marihuanom iz malog Kolorada slije čak 135 miliona dolara.

28. april 2016, 12:00

Piter Dej, poznati poslovni stručnjak iz Velike Britanije, ostao je fasciniran svojim poslednjim posetom američkoj saveznoj državi Kolorado, jednoj od mnogih u kojima je danas marihuana legalizovana. U kratkom osvrtu za BBC napisao je da danas ulicama Denvera mnogo češće prolaze blindirani kamioni za prevoz novca, a sve to u državi u koja je 2014. prva u SAD legalizovala marihuanu za rekreativno korišćenje.


Do 2000. to je bio biznis kojim su se bavili kriminalci. A danas je to legalni biznis čija se vrednost računa u milijardu dolara i od kojeg, na opštu korist u državni budžet godišnje odlazi 135 miliona dolara. Samo iz te jedne male države. 

Razvila se cela jedna industrija; uzgajivači, prodavnice, domovi zdravlja, prerađivači, kao i niz povezanih delatnosti. Danas više nema sumnje da marihuana ima mnoga lekovita svojstva. Ublažva bol, smanjuje napetost, povećava nivo energije u organizmu, zavisno već od toga koje se vrste kanabisa koriste i u kojim dozama. 

Ipak, SAD danas beleži jedan potpuni apsurd. Dok je marihuana legalna u pojedinim državama, bilo samo kao terapeutsko sredstvo bilo u potpunosti, istovremeno je na saveznom nivou još uvek reč o zločinu. Dej svedoči da je dok je je boravio u Koloradu video tolike njive kanabisa, za koje procenjuje da bi po federalnim zakonima uzgajivač za to morao dobiti bar 20 godina zatvora. 

Zbog toga je i u Koloradu gajenje i prodaja marihuane strogo regulisana, bez obzira na to što su tamošnji stanovnici velikom većinom na referendumu iz 2012. sami odlučili da žele da popularna biljka postane zakonita. Danas je odlazak po džoint normalna aktivnost kao i odlazak u kafić. Ako imate više od 21 godinu, naravno. Prodaju se i raznorazni slatkiši s THC-om. 

A primećuje se i groznica sasvim novog biznisa, nalik onoj, piše Dej, iz 1880. kada je tu bila poslednja zapadna granica. Svi se otimaju za najbolje brendove kako bi što spremnije dočekali sve izvesniju potpunu legalizaciju širom SAD. 

Praktično već sutra marihuanu će legalizovati Kanada i niko ko u tome vidi dobar biznis, ne želi najskoriju budućnost dočekati nespreman.