<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Foto: Legendarne kubanske balerine plešu na ulicama Havane

Fotografije koje ostavljaju bez daha

Balet je poput nacionalnog blaga na Kubi. Plesači nacionalnog baletnog ansambla zarađuju više od doktora i uživaju ogromnu slavu i popularnost.

30. april 2016, 12:00

Kubanska vlada ne samo da finansira baletske ansamble, već subvencionira i karte za baletske predstave. Ljubitelji kubanskog plesa kažu da je ljubav prema plesu i plesna vještina u njihovoj DNK.

“Bilo koga da sretnete na ulici u Havani pleše jednako dobro kao većina profesionalaca”, kazao je koreograf Nilda Guerra za The Guardian.

Fotograf Omar Robles nedavno je boravio na Kubi gdje je fotografisao baletne plesače, žene i muškarce.

"Protekle dvije godine posvetio sam se gotovo u potpunosti fotografisanju balerina u urbanom okruženju”, piše Robles na svom blogu. “Kuba ima jednu od najboljih baletnih grupa, zbog toga sam dugo sanjao da posjetim ovu zemlju. Njihovi plesači su među najboljima na svijetu. Možda zbog toga što pokret i ritam teku njihovim venama, ali i zbog toga što je ruska škola plesa dio njihovog nasljeđa.”

"Njihova filozofija i međusobno poštovanje su nevjerovatni. Kultura i  umjetnost se veoma cijene i možete vidjeti kako to utiče na perspektivu zemlje. Uprkos svim problemima, opšta atmosfera na Kubi je i dalje optimistična. Taj optimizam me se najviše dojmio. Plesači imaju veliko samopoštovanje i ponos, uglavnom zbog odnosa zemlje prema umjetnosti", piše Robles.

Fotografije koje su nastale tokom njegove posjete Kubi pokazuju koliko je balet duboko ukorijenjen u njihovom društvu.

Izvor: Huffington Post