<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rezultati RIK-a na osnovu 99,82 posto obrađenih biračkih mesta

SRBIJA

- Za sada će se u Skupštini Srbije naći poslanici sa šest izbornih lista plus lista manjina, a konačni rezultati izbora biće poznati nakon zbrajanja rezultata sa ponovljenih izbora na 15 biračkih mesta, jer ovoga puta RIK nije želeo da prognozira konačne rezultate, zato što postoje dve liste koje se nalaze na ivici cenzusa, koji iznosi pet posto

29. april 2016, 12:00

Republička izborna komisija objavila je nove rezultate izbora, na osnovu 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta na parlamentarnim izborima, a prema njima u Skuštinu će umesto sedam izbornih lista ući poslanici sa šest izbornih lista, javlja Anadolu Agency.

Skupštinu Srbije će, prema najnovijim rezultatima, činiti poslanici iz koalicije oko SNS-a, sa 48,24 posto glasova, koalicije SPS-JS 10,96 posto, SRS 8,11 posto, DS 6,03, "Dosta je bilo" 6,03 te koalicije SDS-LDP-LSV sa 5,02 osvojenih glasova.

Koalicija DSS-Dveri sada ima 4,99 posto, što znači da nije prešla cenzus i neće ući u Skupštinu, a pre ubrajanja glasova koji su ponovo prebrojani imala je 5,01 posto glasova, što je bilo dovoljno za ulazak u Parlament.

Poslanička mesta u Skupštini imaće i liste manjina za koje ne važi cenzus, a najbrojniji će biti iz stranaka Savez vojvođanskih Mađara sa osvojenih 1,5 posto glasova (4 mandata), liste Muamera Zukorlića sa 0,86 posto te SDA Sandžaka sa 0,8 posto, odnosno po dva poslanička mandata.

Na sednici na kojoj se raspravljalo o uključivanju u rezultat ponovo prebrojanih glasova sa 99 biračkih mesta, na kojima su ranije utvrđene teške logičko-računske greške u zapisnicima, Republička izborna komisija anulirala je rezultate na 11 biračkih mesta, dok su ostala mesta verifikovana i rezultati sa tih birališta uneti su u konačan zbir.

RIK je poništio izbore na 15 biračkih mesta i raspisao ponovno održavanje za ponedeljak, 4. maj. Na tim mestima upisano je više od 18.000 birača.

Konačni rezultati izbora biće poznati nakon zbrajanja rezultata sa ponovljenih izbora na 15 biračkih mesta, a ovoga puta RIK nije želeo da prognozira konačne rezultate, jer postoje dve liste koje se nalaze na ivici cenzusa, koji iznosi pet posto.