<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjedništvo BiH tražilo dodatno zapošljavanje šefova, savjetnika, saradnika i referenata

BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tražilo je od Vijeća ministara BiH odobrenje za dodatno zapošljavanje u ovoj instituciji izvršne vlasti.

29. april 2016, 12:00

Na sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana 5. maja kao jedna od tačaka dnevnog reda naći će se Prijedlog odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. 

Ovaj organ tražio je zapošljavanje šest izvršilaca za obavljanje poslova i zadataka u Predsjedništvu BiH i to dva šefa samostalnih unutrašnjih organizacionih jedinica u Sekretarijatu Predsjedništva BiH, jednog stručnog savjetnika za informatiku u Službi za opće poslove, jednog višeg stručnog saradnika za medije u Službi za odnose s javnošću, jednog stručnog saradnika za poslove prevođenja u Službi za protokol i ceremonijal i jednog referenta specijalistu za administrativno-tehničke poslove u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Iznos potrebnih sredstava za dodatno zapošljavanje šest izvršilaca na godišnjem nivou je 191.729 KM, a ova sredstva osigurat će se izmjenom strukture rashoda odobrenog budžeta. Predsjedništvo BiH je i ovu odluku odobrilo povećanim obimom posla. 

"Naime, u prethodnom periodu, uslijed intenzivnih aktivnosti članova Predsjedništva u skladu s njihovom ustavnom funkcijom i nadležnošću, došlo je do znatnog povećanja obima rada, a sistematizovana radna mjesta u kabinetima članova Predsjedništva ne mogu biti popunjena, što uzrokuje znatne probleme u funkcionisanju. Trenutni broj zaposlenih ne omogućava nesmetano i efikasno obavljanje Ustavom definisanih nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu navedeno, potrebno je odobriti dodatno zapošljavanje šest izvršilaca da bi se prevladao dio nastalih teškoća i stvorili uslovi za bolje funkcionisanje Predsjedništva BiH", navodi se u obrazloženju.

Ovaj organ u decembru prošle godine identičnim obrazloženjem opravdao je i zahtjev za zapošljavanje sedam izvršilaca za obavljanje poslova i zadataka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, i to: tri savjetnika članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tri saradnika u kabinetima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedan namještenik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iznos potrebnih sredstava za zapošljavanje sedam izvršilaca iznosio je 280.500,00 KM.

Podsjećamo, administrativni aparat u BiH nosi epitet najvećeg u Evropi, a izvjesno je da iz godine u godinu ne dolazi do smanjenja broja zaposlenih u državnim institucijama. Dok ekonomski stručnjaci upozoravaju kako razgranati birokratski sistem BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju bh. ekonomiji, administracija u našoj zemlji nastavlja da raste.

Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora koji se sastoji od jedne državne, dvije entiteske i deset kantonalnih vlada od kojih svaka ima svoje organe zakonodavne vlasti, odnosno parlamente i skupštine.

Izvor klix.ba