<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Agencija naredne sedmice odlučuje o sudbini Banke Srpske

Finansije

Agencija za bankarstvo Republike Srpske trebalo bi do 5. maja da donese konačnu odluku o sudbini Banke Srpske, odnosno o tome hoće li ona biti likvidirana ili transformisana, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba i otkriva da bi reorganizacija koštala 113 miliona KM za isplatu depozita emisijom obveznica za koje će garantovati RS.

29. april 2016, 12:00

Prema nezvaničnim informacijama, Agencija je trenutno bliže odluci da likvidira banku.

To rješenje prihvatljivije je i za Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je kao uslov za novi aranžman sa BiH postavio sređivanje stanja u bankarskom sektoru.

Ipak, prema tvrdnjama predstavnika RS, za MMF je prihvatljiv i Plan reorganizacije koji je Vlada predložila, a kojim je predviđeno uspostavljanje nove institucije koja bi se bavila isključivo naplatom kredita i prodajom imovine banke te iz toga vraćala depozite koji, prema podacima s kraja februra, iznose oko 196,6 miliona KM.

U Vladi smatraju da bi transformacijom bili isplaćeni svi depoziti, a likvidacjom samo osigurani.

Kako saznaje CAPITAL, Planom reorganizacije Banke Srpske je predviđeno da osigurani, ali i neosigurani depoziti privatnih firmi i fizičkih lica, koji iznose oko 65 miliona maraka budu isplaćeni u roku od 90 dana od dana uspostavljanja nove institucije.

Neosigurani depoziti, a to su uglavnom depoziti javnog sektora, koji iznose oko 113 miliona KM bili isplaćeni kroz obveznice na deset godina za koje bi garanciju dala Vlada.

Postoji i oko 19,4 miliona KM potraživanja Ukio banke koje privremeni upravnik ne priznaje tako da planom njihova isplata nije predviđena.

U Vladi su izračunali i da bi za isplatu osiguranih depozita iz budžeta bilo potrebno obezbijediti dodatnih 30 miliona KM, jer se na računu banke već nalazi oko 35 miliona maraka.

Predviđeno je i da nova institucija, nakon što počne prikupljati novac naplatom kredita i prodajom imovine, prvo vrati tih 30 miliona u budžet, a da onda krene sa isplatom neosiguranih depozita.

Imovina Banke Srpske vrijedi maksimalno 110 miliona KM

Plan Vlade se zasniva i na procjeni Agencije za bankarstvo koja kaže da imovina banke vrijedi između 80 i 110 miliona maraka.

To znači da bi se iz te imovine, u najboljem slučaju moglo isplatiti oko 80 miliona KM, s obzirom da se prvo u budžet mora vratiti 30 miliona KM koje bi Vlada izdvojila za isplatu osiguranih depozita te bi bila potrebna i dodatna podrška za isplatu preostalih neosiguranih depozita.

Ukoliko bi ovaj plan Vlade bio prihvaćen, već polovinom maja trebalo bi da se počne raditi na zakonu koji bi omogućio njegovo sprovođenje, a na tome bi Vlada trebalo da radi zajedno sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi nije želio detaljnije da govori o problemima u Banci Srpske što pokazuje da Vlada još nije postigla definitivan dogovor sa MMF-om.

„Ne bih želio komentarisati situaciju u pojedinim bankama. Misija MMF-a će posjetiti BiH u maju kako bi usaglasili set fiskalnih, finansijskih i strukturalnih reformi koje će činiti osnovu programa sa MMF-om. Utoku su aktivni razgovori sa vlastima o preostalim pitanjima, odnosno mjerama usmjerenim na povećanje otpornosti finansijskog sektora i podsticanje kreditnog rasta, uključujući i predizumanje snažnih i blagovremenih mjera u rješavanju problema slabijih banaka“, kazao je Parodi za CAPITAL.