<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija u Srbiji danas protestuje zbog sumnje u falsifikovanje rezultata izbora

Srbija

Opozicione stranke u Srbiji održat će danas protest ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu zbog, kako navode, falsifikovanja rezultata izbora.

30. april 2016, 12:00

Protest je zakazan za 13 sati, a četiri opozicione stranke ističu da žele da odbrane izbornu volju građana, nakon što je RIK saopštio preliminarne rezultate 99,82 posto obrađenih biračkih mjesta, prema kojima je koalicija Dveri-Demokratska stranka Srbije završila ispod cenzusa za jedan glas.

Učešće na protestu su najavili koalicija Dveri-DSS, Demokratska stranka, Pokret "Dosta je bilo" i koalicija Socijaldemokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Premijer Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić poručio je da se ne plaši nikakvog haosa poslije novog brojanja glasova i naglasio da će biti onako kako zakon nalaže i kako su rekli građani na izborima.

Vučić je za "Informer" rekao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gurne u haos zarad svojih sitnih i sebičnih dnevnopolitičkih interesa, a da će na mržnju, koju prema njemu pokazuju pojedini analitičari, novinari i njihovi politički favoriti, odgovoriti otvaranjem fabrika, renoviranjem škola i bolnica, povećanjem BDP-a, a krajem godine i rastom plata i penzija.

Komentarišući aktuelni "rat za cenzus" u kome su funkcioneri koalicije Dveri-DSS čak i fizički nasrtali na članove RIK-a, Vučić kaže da to da li je neko prešao cenzus ili ne nije pitanje njegovih ili bilo čijih drugih želja.

"Ti koji izazivaju incidente i sukobe su ljudi koji na neodgovoran način gledaju u budućnost. Jedino što im je važno jeste to da bude cirkusa u parlamentu", rekao je Vuči, dodajući da parlament ne smije da bude reality.

Predsjednik DS-a Bojan Pajtić pozvao je jučer lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Nove Srbije Velimira Ilića, te sve ljude koji su se prije 20 godina borili protiv krađe na izborima, da se pridruže protestima.

Ljajić i Ilić su ovaj poziv odbili.

Predsjednik DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je jučer da je na proteklim izborima "ukradeno 300.000 glasova".