<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U posjeti tvornici saobraćajnih znakova: Sin ocu na poklon kupio znak ograničenja brzine

Saobraćajni znaci

Svi znakovi odnose se na firme i pravna lica, a samo jednom smo imali narudžbu sina koji je ocu kupio saobraćajni znak ograničenja brzine od 50 km/h za 50. rođendan. Iza svakog znaka nalazi se naljepnica firme koja će u slučaju oštećenja moći pristupiti popravci i sanaciji određenog saobraćajnog znaka", izjavio je Ruhotin

30. april 2016, 12:00

 S obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini intenzivno grade ceste potrebno je postaviti i veliki broj saobraćajnih znakova. Sistem označavanja saobraćajnih znakova definiran je Konvencijom UNECE-a, a budući da evropski standardi ne utvrđuju tehničke zahtjeve za saobraćajne znakove, BiH je za to područje morala donijeti svoje nacionalne standarde.

Sarajevska firma "Sacom" bavi se proizvodnjom i ugradnjom fiksnih vertikalnih saobraćajnih znakova i zaštitnih odbojnih ograda za puteve. U proizvodnom programu firme nalazi se i izrada saobraćajnih tabli, znakova obavještenja, znakova obavještenja za vođenje saobraćaja, znakova opasnosti i ostalih tabli i opreme za obilježavanje. Izrada saobraćajnih znakova na teritoriji naše zemlje regulirana je Pravilnikom koji izdaje Institut za standardizaciju BiH.

Damir Ruhotina iz ove firme ističe da su u stalnoj saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, Ministarstvom za unutrašnje poslove KS-a i Direkcijom za ceste KS-a. Dodaje da se poslovi najviše obavljaju preko tendera i konkursnih procedura. 

"Za izradu svakog saobraćajnog znaka potrebna je ploča znaka s obujmicom, spojni elementi i noseća konstrukcija. Trenutno radimo na projektu biciklističke staze u ulici Hamdije Čemerlića, a projekat je radio Institut Saobraćajnoj fakulteta u Sarajevu. Projekat finansiraju Općina Novo Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo. Posao se najčešće sklapa preko tendera, a radimo skoro u svakom dijelu BiH. Posljednji znak koji smo radili je 'Dobrodošli u Republiku Srpsku' u Bosanskoj Dubici. Svi znakovi odnose se na firme i pravna lica, a samo jednom smo imali narudžbu sina koji je ocu kupio saobraćajni znak ograničenja brzine od 50 km/h za 50. rođendan. Iza svakog znaka nalazi se naljepnica firme koja će u slučaju oštećenja moći pristupiti popravci i sanaciji određenog saobraćajnog znaka", izjavio je Ruhotina za Klix.ba.

Podloga svakog saobraćajnog znaka je izrađena od aluminijskog lima, a preko je folija koja ima retro refleksiju. Donji rub svakog znaka mora biti 2,20 metara od zemlje. Popravka ili mijenjanje saobraćajnih znakova najviše zavisi od vremenskih uslova.

"Od vremenskih uslova najviše zavisi da li će i u kojoj mjeri doći do oštećenja saobraćajnog znaka. Proizvođač na foliju daje garanciju na pet godina da neće doći do njene promjene. Zavisi također i od područja na kojima se postavlja znak, ali i od fizičkog oštećenja. Izrada jednog saobraćajnog znaka košta oko 100 KM, a ukoliko se izrađuje više komada cijena je jeftinija", dodao je Damir Ruhotina.

Naš sagovornik ističe da se nerijetko dešavaju i štamparske greške na saobraćajnih znakovima, ali da taj problem ubrzo bude riješen. Ponekad se čak dešava da se cijeli saobraćajni znak pogrešno odštampa, kao npr. obrnut kružni tok i sl. 

Na saobraćajnim znakovima natpisi se ispisuju latiničnim i ćiriličnim pismom i to na način da natpisi budu ispisani prvo ćiriličnim pismom u Republici Srpskoj, a latiničnim pismom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine utvrđuje nadležno tijelo za pitanje saobraćaja na području Brčko Distrikta. Natpisi na znakovima obavijesti se, u pravilu ispisuju malim slovima. Na saobraćajne znakove se može upisati i naziv odredišta koje se nalazi u drugoj državi. 

Na saobraćajni znak nije dozvoljeno ispisivati sadržaje koji nisu u funkciji ceste. Shodno tome, na saobraćajnoj signalizaciji ne smiju biti ispisane niti turističke niti bilo koje druge odrednice koje mogu remetiti funkciju saobraćajne signalizacije.

Izvor klix.ba