<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija u Beogradu održala protest

Srbija

Na protestu se okupilo više hiljada ljudi, a nakon protesta su se mirno razišli, bez ijednog incidenta, sem što je zbog brojnosti ljudi, za vrijeme mitinga bio zaustavljen saobraćaj.

30. april 2016, 12:00

Ispred sjedišta Republičke izborne komisije, lideri opozicije napravili su protest kojim su željeli da ukažu na izbornu krađu i malverzacije sa glasovima građana na parlamentarnim izborima održanim 24. aprila, javlja Anadolu Agency.

Na protestu se okupilo više hiljada ljudi, a nakon protesta su se mirno razišli, bez ijednog incidenta, sem što je zbog brojnosti ljudi, za vrijeme mitinga bio zaustavljen saobraćaj. 

Prva se okupljenima obratila Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS), koja se zahvalila svima koji su došli kako bi se borili za glas svakog građanina i dodala:

"On (Aleksandar Vučić op.a) želi da kaže da smo mi huligani koji destabilizuju ovu državu, a onaj ko krade glasove i lažira izbore u stvari je taj koji destabilizuje državu, koji Srbiji ne misli dobro... Ovdje smo se okupili da odbranimo slobodu, pravdu, slobodnu Srbiju, da odbranimo volju građana Srbije, da se ne desi da polako, korak po korak, Srbija postane Sjeverna Koreja. To nećemo dozvoliti", istakla je Rašković Ivić.

Lider pokreta "Dosta je bilo" i bivši ministar u Vučićevoj vladi Saša Radulović na početku svog obraćanja rekao je da je prva poruka i stvar koja se treba shvatiti to da je Aleksandar Vučić najveći gubitnik ovih parlamentarnih izbora. 

"Pored toga što je imao deset puta više para nego svi mi zajedno u ovoj kampanji i pored potpunog medijskog mraka i pored armije, ljudi koji su šikanirali građane Srbije, obilazili ih na izborni dan, nasilu ih vodili na glasanje, on je pretrpio izborni poraz. Proširio je svoju koaliciju i na ovim izborima sam SNS je osvojio 36 posto glasova, njegovi koalicioni partneri ostatak. Kada pogledate saziv Skupštine danas, SNS je sa 128 poslanika pao na 98. Ovo je taj izborni poraz koji pokušava da sakrije", rekao je Radulović. 

On je pozvao sve da se pridruže u srijedu kada se budu održavali ponovljeni izbori na 15 biračkih mjesta da zajedno s njima nadgledaju izbore, kako bi sprečili atmosferu straha i dopustili građanima da izraze slobodnu volju.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović prvo je podsjetio sve da se u nedelju glasalo za zemlju u kojoj se neće živjeti u njoj dok se ne ode, u zemlju u kojoj će djeca odrastati sa roditeljima, a ne za zemlju iz koje će deca odlaziti. 

"Glasali smo za slobodnu, demokratsku, tolerantnu Srbiju. Ovo je borba za to, a ne za promile i procente, ne borba za naše mandate u Skupštini. Vučiću shvati! Ako od toga ruke dignemo, ni Skupština nam više ne treba, zemlju svoju ćemo izgubiti", naglasio je Jovanović. 

On je dodao da su lideri opozicionih stranaka koji su se danas zajedno okupili na protestu strašno različiti, da su često u ovoj kampanji jedni o drugima govorili ružnije nego o Vučiću, da je sa nekima protestvovao protiv DSS-a, sa nekim šetao u Paradi ponosa, a Dveri su bile protiv toga. 

"Šta je onda vrijedno ovog našeg skupa? Srbija u kojoj želimo da živimo, Srbija koju danas nemamo. Nju moramo da stvorimo. Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo", istakao je Jovanović i dodao: 

"Kaže Vučić da nas se ne plaši. Da je razuman radovao bi se narodu koji ima cilj pred sobom, koji je veći od bilo koje stranke, ideologije ili mandata. Nama neprijatelji ne trebaju. Ono što smo sami sebi uradili, niko nam nikada drugi nije uradio, niko više Srbe sa Kosova nije osramotio, od onih koji su njihovu izbornu volju pokrali, od nedjelje do danas." 

"Razlog zbog čega smo svi ovdje danas jeste da odbranimo glas svakog građanina. Bez slobodnog građanina i njegovog glasa nema demokratije, bez demokratije nema ekonomskog razvoja, bez ekonomskog razvoja nema sreće ni za koga, nema ni ljudskih prava, ni odbrane nacionalnih interesa, niti prava svakog mladog čoveka u ovoj zemlji", rekao je Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke. 

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da "u ime svih iz opozicije zahtijeva ostavke Dejana Đurđevića, predsjednika Republičke izborne komisije i Miladina Kovačevića, direktora Zavoda za statistiku". 

"Naša zajednička poruka je ista: neće Srpska napredna stranka određivati rezultate izbora u Srbiji, već građani Srbije", zaključio je Obradović. 

"O slobodi se ovdje radi. Ako jedan jedini čovjek nije slobodan, niko nije slobodan. Ako je jedan jedini glas ukraden, onda nema ni pravne države, ni legitimne vlasti", rekao je predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić i poručio Srpskoj naprednoj stranci da je cenzus na izborima prešla i koalicija DSS-Dveri i sve druge stranke koje su danas na protestu, zato što su građani to htjeli. 

On je dodao da kada su u nedjelju uveče pristigli rezultati koji se nisu poklapali sa onim što je realno stanje na terenu i sa biračkih mjesta, njemu rečeno da je očigledna namjera režima da obori ispod cenzusa listu DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV, pa čak i listu Dosta je bilo. 

"Tada smo učinili ono što diktator nije očekivao. Pozvao sam telefonom sve ove ljude, sastali smo se i došli u RIK da se borimo za svaki vaš glas", rekao je Pajtić. 

Podsjećamo, prema podacima Republičke izborne komisije, na osnovu 99,82 odsto obrađenih biračkih mjesta, Skupštinu Srbije će činiti poslanici iz koalicije oko SNS-a, sa 48,24 posto glasova, koalicije SPS-JS 10,96 posto, SRS 8,11 posto, DS 6,03, "Dosta je bilo" 6,03 te koalicije SDS-LDP-LSV sa 5,02 osvojenih glasova, dok koalicija DSS-Dveri sada ima 4,99 posto, što je ispod cenzusa koji iznosi 5 posto. Na 15 biračkih mesta raspisano je ponavljanje izbora, a ono je zakazano za srijedu, 4. maj.