<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rat FIBA-ULEB i u Evropskom parlamentu!

Košarka

Španci traže da se zaustavi FIBA! “Košarka i navijači ne bi smeli da trpe zbog aktuelne situacije i zato je najvažnije da se kroz dijalog izbegnu sankcije. Nezamislivo je da se na OI u Riju ne nađu takve ekipe kao što su Španija, Grčka, Italija ili Litvanija", dodao je parlamentarac Santijago Fisas.

01. maj 2016, 12:00

Košarkaški rat se ne smiruje, varnice i dalje sevaju na relaciji FIBA-Evroliga, a sve je poprimilo tolike razmere da se o ovoj temi povela rasprava i u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Poslanik vladajuće španske Narodne partije Santijago Fisas, kopredsednik parlamentarne grupe zadužene za sportska pitanja, zatražio je mišljenje od Evropske komisije povodom suspenzija i sankcija koje je FIBA izrekla pojedinim nacionalnim savezima.

On je zatražio od evropskih zvaničnika da zaustave takvo ponašanje svetske kuće košarke i spreče “maltretiranje“ saveza.

Fisas je u pisanom zahtevu podsetio na godišnji izveštaj usvojen još 10. marta 2015. u kojem se Evropskoj komisiji nalaže da stane u zaštitu oštećenih subjekata.
“Nalaže se Komisiji da istraži sve restriktivne prakse međunarodnih sportskih federacija, kao što su zabrana članovima da biraju učešće u alternativnom sportskim takmičenjima koja nisu priznata od strane nacionalnih saveza ili pretnje sportistima, trenerima i delegatima doživotnim suspenzijama“, navodi se u pomenutom izveštaju.

On je zatražio i od čelnika FIBA da probaju da kroz dijalog pronađu rešenje sa kolegama iz Evrolige i klubovima.
“Košarka i navijači ne bi smeli da trpe zbog aktuelne situacije i zato je najvažnije da se kroz dijalog izbegnu sankcije. Nezamislivo je da se na OI u Riju ne nađu takve ekipe kao što su Španija, Grčka, Italija ili Litvanija", dodao je Fisas.

Inače, sekretar parlamentarnog tela EP za sport je proslavljeni grčki fudbaler Teodoros Zagorakis.

Izvor: mozzartsport.com