<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kriza se produbljuje: Stotine prosvjednika kampuje ispred iračkog parlamenta

Irak

Premijer Haider al-Abadi obišao je zgradu parlamenta nakon odlaska prosvjednika i provjerio štetu koju su prosvjednici prouzročili u nekim uredima, izvijestili su državni mediji.

01. maj 2016, 12:00

Stotine prosvjednika kampovale su ispred iračkog parlamenta u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu u nedjelju, dan nakon što su upali u zgradu parlamenta tražeći reforme.

Prosvjednici odani utjecajnom šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru napustili su parlament u subotu navečer, ali su ostali ispred zgrade.

Premijer Haider al-Abadi obišao je zgradu parlamenta nakon odlaska prosvjednika i provjerio štetu koju su prosvjednici prouzročili u nekim uredima, izvijestili su državni mediji.

Pristaše al-Sadra upale su u subotu u utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu i krenule na parlament pošto zastupnici nisu izglasali reformu vlade. Prosvjed tisuća okupljenih odvijao se ispred Zelene zone i oteo se kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio al-Abadi.

To je označilo dramatičnu eskalaciju političke krize u Iraku, koja se bori protiv islamističkih pobunjenika.

Predsjednik Fuad Masum pozvao je al-Abadija i predsjednika parlamenta Salima al-Džaburija na krizni sastanak u nedjelju, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Pojačane mjere sigurnosti

Pojačane su mjere sigurnosti u Zelenoj zoni, gdje se nalaze vladini uredi i veleposlanstva, i raspoređen je veliki broj pripadnika snaga sigurnosti.

Zasad nema izvješća o eventaulnim incidentima između snaga sigurnosti i prosvjednika koji kampiraju ispred parlamenta.

Već nekoliko mjeseci Irak je suočen s brojnim prosvjedima protiv korupcije i neučinkovitosti javnih službi. Kao odgovor na te probleme, šijitski premijer je predložio paklet reformi, ali su ga politički blokovi u parlamentu odbacili.

Al-Abadi je upozorio da bi trenutačna kriza mogla omesti borbu protiv Islamske države, koja kontrolira ključna područja u sunitskoj unutrašnjosti zemlje.