<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Devet dana neprestanih borbi, 250 mrtvih

Alepo

U 30 napada koji su se u proteklih devet dana dogodili u Alepu, poginulo je 250 ljudi. Iako su Rusija i SAD postigle sporazum, ova provincija nije uključena.

01. maj 2016, 12:00

Privremeni “režim tišine“ koji je sirijska armija proglasila u subotu započeo je samo u severnoj provinciji Latakija i u okolini Damaska.

Kako je sirijska armija saopštila, taj sporazum je pokušaj da se spasi primirje postignuto u februaru.

Primirje koje je potpisano u februaru predložile su SAD i Rusija, međutim ono je pred potpunim kolapsom s obzirom na sukobe u Alepu.

U današnjim napadima, za koje se veruje da su ih izvele upravo Asadove snage, poginulo je pet osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija sa sedištem u Londonu saopštila je da je u bombardovanju vladinih snaga i pobunjenika od 22. aprila poginulo skoro 250 ljudi.

Alepo, najveći sirijski grad pre rata, dugo je bio uporište borbe pobunjenika i vladinih snaga. Puna kontrola nad ovim gradom bila bi najveća nagrada za sirijskog predsednika Bašara al Asada koji se za ovu teritoriju bori pet godina koliko i traje građanski rat, piše “Dejli mejl“.

Ujedinjene nacije su pozvale Vašington i Moskvu da urade sve kako bi se postigla saglasnost o situaciji u Siriji i prekinuo konflikt koji usmrtio više od 250.000 ljudi i raselio milione njih.