<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čak i minut vježbanja može biti koristan za zdravlje

Većina ljudi tvrdi da nema vremena za vežbanje, ali profesor kineziologije Martin Gibala kaže da to više nije dovoljan izgovor.

02. maj 2016, 12:00

Nova studija objavljena u časopisu PLOS One pokazala je da samo jedan minut intenzivnog vežbanja može biti koristan koliko i 45 minuta umerene aktivnosti.

“Ako kao ja samo želite da budete zdraviji i u boljoj kondiciji, ne morate vežbati po 45 minuta dnevno. Možete imati koristi i od samo jednog minuta intenzivne aktivnosti”, kaže Gibala.

On je sa istraživačima podelio 27 ispitanika koji nisu imali naviku da vežbaju u tri grupe.

Prva grupa je nastavila sa neaktivnim načinom života na kakv je navikla, druga je vežbala 45 minuta na stacionarnom biciklu uz obaveznih pet minuta zagrevanja i istezanja, a poslednja grupa je radila intervalni trening u trajanju od 10 minuta. Ova poslednja, imala je po tri intervala od 20 sekundi tokom kojih je maksimalnom brzinom okretala pedale, a oni su se smenjivali sa dva dvominutna perioda sporog okretanja pedala i uključivali pet minuta zagrevanja i istezanja.

Obe grupe vežbale su tri puta nedeljno tokom 12 nedelja i pokazali su gotovo identična poboljšanja kad je reč o njihovom zdravlju i kondiciji.