<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Samo 40 svjetlosnih godina daleko: Pronađene tri planete slične Zemlji, barem jedna je naseljiva?

SVEMIR

Nisu pretopli, nisu prehladni, a nisu ni predaleko - tako su astronomi opisali tri upravo otkrivena planeta koji su dovoljno slični Zemlji da bi na njima mogli postojati uvjeti povoljni za održavanje života.

03. maj 2016, 12:00

Sva tri planeta nalaze se u području tzv. naseljive "Zlatokosine" zone obližnje zvijezde 2MASS J23062928-0502285, poznatije kao Trappist-1, a za koju stručnjaci kažu da je "u Zemljinom susjedstvu".

U pitanju je zvijezda koja se nalazi u sazviježđu Vodenjaka, nešto veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca. Takve zvijezde nisu rijetkost na Mliječnom putu i životni vijek im je u pravilu jako dug, no dosad nikada uz jednu od njih nisu pronađeni planeti.

"Planeti koji kruže oko Trappista-1 su 20 do 100 puta bliže svojoj zvijezdi nego što je Zemlja blizu Suncu", pojasnio je Michaël Gillon sa Sveučilišta u Liègeu, prenosi Daily Mail. Astronomi su zvijezdu i planete otkrili uz pomoć 60-centimetarskog teleskopa iz Čilea, a sada slijedi daljnje proučavanje kako bi se utvrdilo jesu li planete doista pogodne za život, imaju li atmosferu i ima li na njima možda znakova života.

Planeti se nalaze na udaljenosti od 40 svjetlosnih godina od Zemlje, stari su oko 500 milijuna godina, a na najbliža dva moglo bi se živjeti samo u "zoni sumraka", dok najveći i najudaljeniji ima duže vrijeme kruženja oko planete - što znači da bi se na njemu u teoriji moglo živjeti bilo gdje. Njegovu putanju je zasad teško odrediti pa grube procjene kažu da mu može trebati od tek četiri do čak 73 dana da napravi puni krug oko zvijezde.

Index