<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dijaspora: Otvaranju mini-tvornica, farmi i uslužnih preduzeća u povratničkim područjima

Tribina u švicarskom gradu Yverdonu

"Mi smo spremni pružiti adekvatnu podršku svima koji žele investirati u povratničke zajednice", kazao je ministar Ramić, te naglasio da je opredjeljenje aktualnih vlasti da se pruži podrška ulaganjima u ekonomsko jačanje povratničkih zajednica.

03. maj 2016, 12:00

 Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i dr. Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice govorili su u švicarskom gradu Yverdonu na tribini „Uključivanje bosanskohercegovačke dijaspore u proces ekonomskog oporavka povratničkih zajednica“. Konstatovano je da je uloga bh. dijaspore od posebne važnosti u ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine, te da institucije na svim nivoima imaju obavezu da osiguraju mogućnost svim zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine u inostranstvu da investiraju u domovinu i time doprinesu otvaranju radnih mjesta i jačanju bh. ekonomije.

Stvaranjem poslovnog ambijenta nastoji se osigurati mogućnost lakšeg investiranja za poduzetnike bh. porijekla iz inozemstva. S tim ciljem Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osmislilo je projekte koji bi u perspektivi trebali doprinijeti otvaranju mini-tvornica, farmi i uslužnih preduzeća u povratničkim područjima. Tim aktivnostima proces povratka postat će u potpunosti održiv i stabilan.

"Uključivanja bh. dijaspore u projekte ekonomskog osnaživanja od posebne je važnosti za BiH. Poduzetnici porijeklom iz BiH u svijetu posluju u uređenim sistemima, tako da njihovo iskustvo, sposobnosti i neskriveni patriotizam su neprocjenjivi kako bismo poslovni ambijent u BiH prilagodili potrebama ljudi koji ovdje žele poslovati. Njihovim uključivanjem možemo brzo usavršiti svoj sistem i prilagoditi ga evropskim principima. Međutim, uključivanje naših poduzetnika mora biti bazirano na ekonomskim principima, jer BiH mora pružiti mogućnost svima da ovdje pokrenu, razviju i osnaže svoj biznis. U nekim vremenima imali smo pogrešan pristup u kojem se nije dovoljno vodilo računa o interesima upravo tih ljudi", kazao je nakon tribine potpredsjednik Salkić.

U svome obraćanju federalni ministar Edin Ramić pozvao je bh. građane u dijaspori da koriste institucije sistema za dobijanje adekvatnih informacija prilikom investiranja u BiH.

"Mi smo spremni pružiti adekvatnu podršku svima koji žele investirati u povratničke zajednice", kazao je ministar Ramić, te naglasio da je opredjeljenje aktualnih vlasti da se pruži podrška ulaganjima u ekonomsko jačanje povratničkih zajednica.

Tokom posjete bh. građanima u Švicarskoj potpredsjednik Ramiz Salkić posjetio je nekoliko preduzeća u vlasništvu građana BiH u ovoj zemlji. U razgovoru sa Safetom Alićem, vlasnikom preduzeća „Systeme DDD“ razgovarano je o konkretnim ulaganjima u podrinjska mjesta, s ciljem zapošljavanja povratnika. Alić je ovom priliko najavio da će uskoro pokrenuti nove investicije u regiji Srebrenica.