<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vozila hitne medicinske pomoći u Pekingu usluge naplaćuju taksimetrom

Startna cijena 8 dolara

Vozila hitne medicinske pomoći u glavnom gradu Kine usluge naplaćuju „taksimetrom“, uređajem koji u ostatku svijeta služi za određivanje cijene usluge taksija.

03. maj 2016, 12:00

Uprava za tehnološka testiranja i kvalitetu usluga u Pekingu saopćila je kako će usluge prijevoza vozilima hitne medicinske pomoći biti naplaćivane taksimetrom, a cilj takvog poteza je izjednačavanje cijena usluga svih klinika i bolnica koje pružaju tu uslugu.

Taksimetri će biti postavljeni u svim vozilima hitne medicinske pomoći u Kini, a za početak su postavljeni u 580 vozila u glavnom gradu Pekingu.

Startna cijena prevoza vozilima hitne medicinske pomoći je 50 kineskih juana (8 dolara), a svaki pređeni kilometar košta dodatni dolar.

U slučaju da građanin pozove hitnu medicinsku pomoć, a utvrdi se da nema potrebe za prijevoz do bolnice, dužan je platiti startnu cijenu usluge od osam dolara.

Građani Kine, a posebno u većim gradovima, već mjesecima kritikuju lokalne vlasti jer su dozvolile različitim medicinskim ustanovama da samostalno utvrđuju cijene usluga hitne medicinske pomoći, pa se dešava da su cijene nekih dvostruko ili trostruke skuplje.