<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sad je kraj - norveški naftni div se pita za plate

Oslo

Norveški državni investicioni fond, najveći na svetu i sa akcijama u 9.000 kompanija, pozabaviće se previsokim platama čelnika u kompanijama u kojima ima udela.

03. maj 2016, 12:00

"To je tema koju ćemo pratiti", izjavila je portparolka odeljenja norveške centralne banke koje je zaduženo za upravljanje tim fondom, Marta Škar za agenciju Frans pres.

Pomenuti fond je "težak" skoro sedam biliona kruna (757 milijardi evra) i ima velikog uticaja na način vodjenja kompanija u koje je investirao. 

Problem isplate prekomernih kompenzacija rukovodiocima je nedavno postalo goruće pitanje kod investitora, a šef norveškog investicionog fonda Ingve Slingstad je izjavio juče da će se Norveška izboriti sa tim problemom. 

Norveški fond, koji je ranije odbio da se mesa u to koliko su šefovi plaćeni, odlučio je sada da je takav stav neodrživ. Takav potez praktičnoće pogoditi svaku kompaniju na svetu, jer norveški fond poseduje prosečno 1,3 odsto svake od njih. 

Naftni fond je do nedavno bio veoma oprezan u vezi pitanja korporativnog upravljanja, tvrdeći da je čisto finansijski investitor. Ali nakon što njegova imovina porasla sedam puta u poslednjih 11 godina, je zaključio da ne može da izbegne odgovornost kao veliki investitor.