<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mladen Grujičić, kandidat za načelnika Srebrenice: Ne negiram zločine, računam i na glasove Bošnjaka

Mladen Grujičić zajednički je kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima. Kako je kazao u razgovoru za Klix.ba svoju predizbornu kampanju će usmjeriti ne samo na Srbe već i Bošnjake u tom gradu.

03. maj 2016, 12:00

Poslije 17 godina Srbi su u prilici da dobiju poziciju načelnika u Srebrenici, nakon što su srpske stranke odlučile da na predstojeće izbore izađu sa zajedničkim, nestranačkim kandidatom. To je Mladen Grujičić, predsjednik Udruženja porodica srpskih žrtava u Srebrenici.
Njegov glavni protukandidat bit će aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Izbori za prvog čovjeka Srebrenice ove godine bit će najneizvjesniji, prije svega zbog jedinstvenog kandidata srpskih stranaka, a s druge strane zbog neusaglašavanja jedinstvene kampanje Bošnjaka, kao što je to bio slučaj u prethodnim izbornim ciklusima.

U razgovoru za Klix.ba Grujičić ističe da se u Srebrenici mnogo toga mora mijenjati, a naglašava da je veoma ljut na "diskriminatorski" odnos prema srpskim žrtvama u tom gradu i politici povratka Srba u svoja mjesta. Za takvo stanje najviše krivi načelnika Durakovića.

Nakon što se pojavila informacija da će Grujičić biti kandidat za načelnika Srebrenice, u medijima je počela kružiti informacija da je nedavno veličao rane zločince, a prije svega Radovana Karadžića.

"Kao dugogodišnji predstavnik srpskih žrtava u Srebrenici nikada nisam negirao zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim narodom, a neistine o mome navodnom veličanju ratnih zločina ne želim da komentarišem", izjavio je Grujičić.

On naglašava da je u Srebrenici stvorena atmosfera besperspektivnosti i nesigurnosti, a da su naročito zapostavljeni mladi ljudi.

"Moja predizborna kampanja bit će usmjerena na sve stanovnike Srebrenice, jer smatram da ovdje ni Bošnjaci ne žive dobro, a to mora da se promijeni", istakao je Grujičić.

Ipak, bez obzira na to što su se srpske stranke usaglasile oko zajedničkog kandidata, još uvijek postoji doza straha da će se kandidirati neki nezavisni kandidat, koji može odnijeti značajan broj glasova, kao što je to na prošlim izborima bio Radojica Ratkovac, biznismen, koji je pokrenuo projekat obnove banje Guber u Srebrenici.