<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mobilni telefoni? Ne, Nokiju zanima nešto drugo

Finski telekomunikacioni div Nokija ne planira povratak svom nekadašnjem osnovnom poslovanju, mobilnim telefonima, već se preusmerava na savim novo tržište.

03. maj 2016, 12:00

Reč je o brzorastućem i sve popularnijem segmentu potrošačkih uređaja za praćenje zdravstvenog stanja. Analitičari procenjuju da će sektor digitalnog zdravlja do 2017. godine vrediti 26 milijardi dolara.

To su rezultati izveštaja o globalnom tržištu Mobil helt koje je najavilo mobilnu revoluciju. Simbioza mobilnih pametnih telefona i zdravstvenih usluga, odnosno mogućnost praćenja vlastitog zdravstvenog stanja putem mobilnih aplikacija, sve je popularniji pristup poboljšanju životnih i zdravstvenih uslova. 

Ramzi Haidamus, predsednik Nokijinog tehnološkog poslovanja koji nadzire strategiju revitalizacije kompanije, u intervjuu za Fajnenšl tajms poručio je da se Nokija planira pozicionirati kao budući lider u području digitalne zdravstvene zaštite. "Prvo smo želeli spojiti ljude međusobno, a sad ih želimo spojiti s njihovim zdravljem", rekao je Haidamus. 

Nokijina najava o poslovnom zaokretu ide ukorak s nedavno najavljenom 170 miliona evra vrednom akvizicijom francuske kompanije Withings, specijalizirane za digitalno zdravlje. Withingsovi najpopularniji proizvodi su ručni satovi Activite i pametne vage, dok svi njihovi proizvodi omogućavaju povezivanje putem clouda i neprekidnu cirkulaciju informacija. 

Većina do sada tržišno prisutnih uređaja ovog tipa namenjena je sportu i rekreaciji, tako da se Nokia orijentisanjem na medicinsku tehnologiju u tržišnu utakmicu uključila na vreme.